Anul 2004 reprezinta un an electoral pentru Romania.

In situatia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, la alegerea deputatiilor romani in Parlamentul European se va lua in considerare rezultatele alegerilor nationale din noiembrie 2004 (puterea partidelor si a eventualelor coalitii la nivel national), astfel in perioada 2007-2009 parlamentarii europeni din Romania vor fi deputati/senatori din Parlamentul de la Bucuresti, detasati la

Bruxelles.

Incepand cu luna iulie a anului 2005 pana in luna mai 2009, Parlamentul Romaniei trebuie sa trimita Parlamentului European 33 de senatori si deputati, care, in afara dreptului de vot, vor avea aceeasi activitate cu europarlamentarii : vor asista la sedintele din plen, vor participa la sedintele comisiilor permanente ale Parlamentului European etc.

Selectia celor 33 de parlamentari romani se va face conform algoritmului ce va fi dat de alegerile generale din noiembrie 2004 pentru Camera si Senat.

Reamintim ca data de 3 mai 2004 marcheaza deschiderea formala a Parlamentului European largit. Celor 626 de parlamentari li s-au adaugat 162 de colegi, reprezentand cele zece noi state membre. Cele zece noi state membre au avut observatori in Parlamentul European de la 1 mai 2003.

Statutul lor s-a schimbat in membri cu drepturi depline pana la alegerile europene care au avut loc intre 10-13 iunie 2004. Atunci s-a ales un nou Parlament European de 732 de membri.

In urma Tratatului de la Nisa, este prevazuta repartitia locurilor pentru fiecare tara in parte, incepand cu alegerile din 2004. Voturile insumate ale Germaniei, Frantei, Marii Britanii, Italiei si Spaniei continua sa mentina suprematia. Dintre tarile foste comuniste, cel mai mare numar de locuri il au Polonia - 50 si Romania - 33.

Din totalul tarilor membre si al celor candidate, tara noastra ocupa locul sapte in topul numarului de locuri in Parlamentul European pe care le va detine.

Articlul complet EurActiv.ro

Papaprazzi la Bruxelles