Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit ieri in piata interbancara si a cumparat aproape 80 de milioane de euro, pentru a stopa aprecierea excesiva a monedei nationale, potrivit dealerilor.

In urma interventiei BNR, cotatia monedei europene a castigat peste 350 de unitati, insa cursul oficial de 41.106 euro se regaseste inca sub raportul de schimb calculat la inceputul anului.

"A fost evident ca ordinele de cumparare veneau din partea BNR. Avand in vedere volumul tranzactiilor si cresterea puternica a cotatiilor, cred ca banca centrala a atras aproximativ 80 de milioane de euro", a spus dealerul unei banci.

Banca centrala a fost nevoita sa intervina pentru ca euro se deprecia fata de leu, desi la nivel international inregistra o usoara revigorare.

Amintim ca, la inceputul anului, banca centrala a prezentat un interval orientativ de apreciere reala a leului fata de cosul euro-dolar, cuprins intre 2 si 4%, dar guvernatorul Isarescu a spus recent ca evolutia cursului ar putea sa nu se inscrie in previziunile initiale. Guvernatorul a mai anuntat ca nu va mai face previziuni legate de cursul de schimb.