Romania este ultima la capitolul progreselor catre economia functionala de piata. Potrivit unui studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare asupra statelor din Europa Centrala si de Sud-Est, tarile baltice si CSI, Romania este cotata cu 3 puncte din maximum de 4,3, pe o scala ce caracterizeaza modul in care a evoluat economia statelor aflate in tranzitie.

La egalitate sunt Georgia, Armenia, Kazahstan si Kirgizstan.

Tara noastra se afla sub Bulgaria, care este cotata cu 3,3 puncte, si Macedonia - cu 3,1, insa a depasit Albania si Rusia, care nu au decat 2,8 puncte. Diferentele sunt chiar mai semnificative in raport cu statele care au devenit deja membre ale Comunitatii Europene.

Spre exemplu, Ungaria se apropie cel mai mult de economia de piata completa, fiind cotata cu 4 puncte, in vreme ce Polonia, Cehia si Estonia au adunat pe scala BERD 3,7 puncte. Slovacia, Letonia si Lituania au devansat Romania cu 0,6 puncte.

Analistul economic de la Universitatea din Toronto Oleh Havrylyshy sustine ca analiza asupra economiei statelor europene realizata de BERD permite si identificarea acelor state cu „reforma timpurie", in sensul ca, acolo unde s-a realizat reforma, si economia este mai apropiata de functionalitate.

Singura exceptie, potrivit lui Havrylyshy, este Ungaria, unde reforma a fost prezenta si in perioada comunista, astfel ca devansarile nu au fost la fel de semnificative ca in cazul celorlalte state. Analistul concluzioneaza ca economia statelor din Europa Centrala si cea a tarilor baltice sunt cel mai dezvoltate.

In schimb, economia Europei de Sud-Est este mult mai slaba, in vreme ce tarile CSI se impart in doua grupe: cele care au inregistrat un progres moderat si cele care s-au miscat foarte putin dupa disparitia Uniunii Sovietice.

Analistul de la Universitatea din Toronto sustine faptul ca tarile care au facut cele mai putine reforme au inregistrat cele mai mari rate ale inflatiei si o valoare a investitiilor straine printre cele mai mici. La nivelul anului 2002, Romania facea parte dintre statele cu cea mai ridicata rata a inflatiei, cu o rata medie a cresterii preturilor de 22,7%.

Polonia avea atunci o rata medie a inflatiei de 2,1%, iar Ucraina - 1,6%.