Din primavara, pe scena politica evolueaza un figurant in plus. Inactivitatii vocale pe linie parlamentara a duetului peremist Loghin-Dolanescu, zbieretelor semicoerente ale lui Mitica Dragomir, li s-a adaugat, in campania electorala pentru alegerile locale, suieratul timid al selectionerului Anghel Iordanescu.

Inregimentat de echipa pesedista, jucand dupa indicatiile tactice de pe margine ale prietenului sau, Gabriel Oprea, ales, ca urmare, consilier judetean la Ilfov, generalul s-a aratat interesat de treburile obstii care i-a dat votul doar pe parcursul a trei etape - cele trei sedinte de constituire a Consiliului Judetean.

Dupa aceea, Iordanescu a demisionat, dand cu sutul in voturile si interesele alegatorilor, ca sa revina, acum, ca aspirant la un fotoliu de senator.

Sapte mii sase sute doi dintre posesorii ilfoveni de carnete PSD l-au selectionat de pe listele de candidati, considerand ca merita sa-i reprezinte in Parlament, astfel incat antrenorul nationalei are acum sanse de a deveni ales al poporului, considerabil mai mari decat cele de calificare la "mondiale" ale lui Mutu & co.

In plina campanie de retusare a imaginii partidului, construita pe ideea unui PSD nou, decis sa promoveze personaje competente intr-ale politicii si dedicate serviciului public, sefimea acestuia a avut grija sa inmulteasca numarul diletantilor si oportunistilor cu unul.

Bineinteles, facandu-si socoteala ca, lipind cei trei trandafiri si poza lui Adrian Nastase intre doua reclame la bere, pe tricourile echipei nationale, vor aduna saci de voturi in plus. Asta in timp ce naivii microbisti care vor pune stampila in patratul pesedist, pe considerentul ca "nea Puiu" e pe lista, vor ramane cu un parlamentar in minus.

Daca va fi ales, dupa toate probabilitatile, Iordanescu se va vedea nevoit sa opteze intre doua lucruri, incompatibile moral, daca nu si legal: mapa de senator si fluierul de selectioner. Adica, intre o leafa de parlamentar si una de 10-12 ori mai mare, alegerea fiind, ca atare, previzibila.

Cum, insa, legea este neclara, iar juristii parlamentari s-au specializat in interpretari chitibusaresti, generatoare de derogari de la norma legala, Iordanescu ar putea sa-si pastreze ambele functii.

Dar dezvoltand un asemenea scenariu, ni-l putem, oare, imagina pe selectioner purtandu-si, in fiecare zi, "cascheta" pe holurile si prin salile Parlamentului? Eventual, facand declaratii politice fulminante si sustinand amendamente la articole de lege? Mult mai verosimila este imaginea viitorului senator Iordanescu, reprezentat in chip de cartela electronica de vot, vesnic prezenta la sedinte,

dar mai niciodata intrupata. Pana sa ajunga in Parlament insa, generalul se comporta ca un bun soldat al partidului.

Dupa meciul cu Finlanda, in cel mai pur si scarbos stil patentat in "Epoca de Aur", "nea Puiu" a umplut conferinta de presa cu osanale inchinate organelor de partid si de stat, recte premierului Nastase, care, incurajand telefonic echipa, i-a determinat, probabil, pe Mutu si Florentin Petre sa bage de doua ori mingea-n "atele" nordicilor.

Sambata seara au lipsit multumirile calduroase pentru presedintele-premier. Fiindca nu dadea bine la imagine, dupa un meci in care echipa n-a jucat nimic si, pret de un sfert de ora, tot romanul a tremurat in fata televizorului ca ne scot din cartile calificarii "descultii" de macedoneni.

Amintind si unele din ispravile sale de selectioner, precum comediile demisiei dupa dezastrul (2-5) cu Danemarca sau dupa ratarea calificarii la Euro 2004, la Copenhaga, sau chemarea la lotul national, pe criterii de "apropiere sufleteasca", a unor jucatori cu tendoane demult ruginite, ne dam seama ca Iordanescu poseda remarcabile valente tehnico-tactice de politician autohton.

El este, in fapt, calificat pentru politica damboviteana, un jucator de perspectiva pentru blaturile din Parlament ori de la sedintele de partid, pe care descoperitorii de talente de la PSD nu au cum sa nu-l promoveze in prima echipa.