Masuri drastice de siguranta si securitate au fost luate in poligonul de la Capu Midia, unde, astazi, va fi lansat in premiera un vehicul destinat zborului cosmic, proiectat de specialisti romani in aviatie.

Presedintele Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica, Dumitru Popescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca vehiculul Demonstrator 2B, care este o copie la scara redusa a proiectului final "Orizont", va fi lansat in functie de conditiile meteorologice.

Popescu a precizat ca, din motive de securitate, racheta va fi lansata doar pana la altitudinea de doi kilometri, desi ar putea depasi zece kilometri inaltime. La vehicul au lucrat 12 ingineri in aviatie din judetele Constanta, Craiova, Vaslui, Ramnicu Valcea.

Echipa romana s-a inscris, alaturi de alte 26 de echipe din SUA, Marea Britanie, Rusia, Argentina, Israel si Ucraina, sa participe la un concurs lansat de Fundatia Americana X Prize din St. Louis. In final, au fost selectate 12 echipe, printre care se afla si cea romana, care participa anul viitor cu proiectul "Orizont" la competitia X-Prize care se va desfasura in New Mexico.

Premiul concursului este in valoare de zece milioane de dolari, pentru construirea si lansarea unui vehicul suborbital care trebuie sa aiba o capacitate de transport de trei persoane, sa fie recuperabil si sa poata atinge o altitudine de o suta de kilometri pe o traiectorie verticala.