"In legatura cu informatiile aparute in stirea Mediafax difuzata in 6 septembrie 2004, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale precizeaza ca acestea sunt complet false si dezinformeaza. (...

) Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este si va ramane in vigoare, astfel incat orice speculatie in aceasta privinta este lipsita de temei".

Am citat dintr-un comunicat de presa emis luni, in jurul orei 19, de Ioan Giurescu, presedintele CNPAS, ca reactie la stirea potrivit careia varstele de pensionare ale femeilor si barbatilor ar urma sa devina egale la 1 iulie 2005.

Stirea a fost difuzata luni, la ora 13,30, si se preciza ca egalizarea varstelor de pensionare este "unul din angajamentele asumate de autoritati in noul acord cu Fondul Monetar International (FMI)". Am incercat sa verificam aceasta informatie la Ministerul Muncii. "Nu stim nimic. Intrebati la Finante!", a fost prima reactie a subordonatilor ministrului Dan Mircea Popescu.

Am atras atentia ca stirea in cauza contine, cu siguranta, o eroare (referitoare la data de la care varsta de pensionare va fi aceeasi pentru ambele sexe) si va fi preluata de presa ca atare, daca Ministerul Muncii nu va reactiona rapid. Ni s-a spus: "Asta e! Daca Finantele au lansat stirea, sa se descurce!".

Subordonatii d-lui Tanasescu, ministrul Finantelor, au fost mai cooperanti, confirmandu-ne validitatea stirii Mediafax, cu amendamentul ca la 1 iulie 2005 va incepe procesul de egalizare a varstelor, proces care ar urma sa dureze cativa ani.

Finantistii au presupus ca sursa de informare a agentiei de stiri au fost chiar oficiali ai FMI, care cunosc continutul memorandumului de intelegere incheiat cu autoritatile de la Bucuresti.

In aceste conditii, reactia intarziata a presedintelui CNPAS (care n-ar fi facut un pas fara comanda sefului sau, ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu) e un afront la adresa colegilor de la Finante, acuzati de dezinformare si de lansarea unor speculatii lipsite de temei. Se impune precizarea ca Legea 19/2000 nu mai este demult in vigoare, in forma sa initiala.

Ea a fost modificata si completata de zeci de ori, prin ordonante de urgenta aprobate prin legi. Asadar, "speculatiile in aceasta privinta" (a unei noi modificari al legii - n.r.) nu sunt deloc lipsite de temei. Nu este primul scandal dintre ministerele Muncii si cel al Finantelor.

Imediat dupa inscaunarea sa, Dan Mircea Popescu, noul ministru al Muncii, si-a aratat nemultumirea fata de nerespectarea, in totalitate, a Legii venitului minim garantat, acuzand Finantele ca blocheaza un proiect de modificare a legii, care ar face-o mai operationala.

Atunci, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, i-a atras atentia d-lui Popescu ca proiectul se afla chiar la domnia sa, asteptand avizarea...