Grupul italian Enel, care va prelua Electrica Banat si Electrica Dobrogea, si compania OMV, viitorul proprietar al SNP Petrom, vor "siguranta fiscala". "Investitorii si-au facut planuri de afaceri pe termen lung, ce pot fi puse in aplicare numai daca va exista stabilitate legislativa, respectiv o siguranta fiscala", precizeaza surse guvernamentale apropiate negocierilor.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a intiat doua proiecte de lege privind privatizarea Electrica Banat si Dobrogea, precum si a Petrom. "Actele normative includ masuri privind privatizarea companiilor sus-mentionate", spun sursele citate.

Potrivit acestora, dupa ce au fost prezentate de doua ori in Guvern, proiectele de lege privind privatizarea Petrom si distributiilor de energie se afla la Ministerul Finantelor de circa doua saptamani. "Se poarta discutii aprinse pe marginea actelor normative.

Sunt chestiuni delicate legate de stabilitatea legislativa", spun surse autorizate din cadrul MEC, considerand ca "este normal ca cei care investesc in Romania sa ceara Guvernului o siguranta fiscala". Pana la finele lunii in curs, atat OMV, cat si Enel urmeaza sa plateasca statului roman contravaloarea actiunilor societatilor Petrom, respectiv Electrica Banat si Dobrogea.

OMV va achita 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom. "In aceasta luna, investitorul isi va majora participatia la 51% prin emiterea a 18,7 miliarde de actiuni", afirma reprezentantii MEC. Pana una-alta insa, se asteapta Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care sa aprobe statutul societatii, respectiv majorarea de capital.

La randul sau, Enel s-a angajat sa plateasca 111,8 milioane euro pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In ce priveste distributiile de gaze, MEC a incheiat negocierile cu Gaz de France si Ruhrgas. "Negocierile sunt finalizate. Urmeaza ca in scurt timp sa se semneze contractele de privatizare", spun surse apropiate negocierilor.