Dupa ce a renuntat la constituirea guvernului din umbra, Alianta are toate sansele sa nu-si mai nominalizeze nici viitorul prim-ministru, inainte de consumarea alegerilor. In ultima vreme au existat tot mai multe semnale ca Alianta nu se poate tine de cuvint in privinta desemnarii omului care sa ocupe functia de premier.

Tonul l-a dat Calin Popescu-Tariceanu, care a anuntat luni ca desemnarea premierului “nu mai este o prioritate pentru cele doua partide”, lucru care nu a fost infirmat nici de Traian Basescu si nici de Theodor Stolojan. Nu intimplator deschizatorul de drumuri este Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit unor surse din PNL, el este intens promovat de gruparea Patriciu din interiorul acestui partid pentru a ocupa pozitia de premier.

Gruparea Patriciu (principala finantatoare a PNL), printre ai carei membri se numara si vicepresedintele Calin Popescu-Tariceanu, il preseaza pe Theodor Stolojan sa nu cedeze in fata lui Basescu pentru a accepta varianta “Videanu”, au sustinut aceleasi surse.

Acest grup de influenta vrea cu orice pret ca functia de premier sa fie detinuta de PNL, si nu de PD si, in consecinta, va recurge la o stratagema aproape perfecta.

Potrivit surselor PNL, membrii acestui grup vor sa-i aduca pe Stolojan si pe Basescu in fata protocolului care prevede ca “in cazul in care cei doi presedinti nu se inteleg pentru desemnarea premierului, atunci functia va fi detinuta de partidul cu cel mai mare numar de parlamentari”.

Astfel, liberalii vor sa provoace o “neintelegere” intre Stolojan si Basescu si astfel functia de premier sa revina PNL, care este de presupus ca va avea mai multe mandate de parlamentar decit PD. Aceste aranjamente nu pot avea loc insa inainte de alegeri, moment la care se va sti ce partid are mai multi parlamentari.

In aceasta situatie, PNL si PD risca sa ajunga intr-un blocaj provocat, ale carui rezultate vor fi lipsa nominalizarii primului-ministru, precum si absenta unui tandem preelectoral presedinte-premier.