Bancile isi indreapta atentia spre un nou segment de consumatori: copiii si adolescentii. Miza: formarea clientelei de maine.

VALI BLANARU

Cel mai nou produs pe acesta piata este oferit de Banca Transilvania. Depozitul Kid Cont este destinat minorilor cu varste de pana la 17 ani, iar economisirea banilor se poate face in lei, euro sau dolari de catre parintele, tutorele sau reprezentantul legal al copilului. Odata deschis, contul poate fi alimentat si de alte persoane, desemnate de cel care a constituit depozitul.

Dobanda este de 17,5% pe an pentru lei, de 3,75% pe an pentru depozitele in dolari si de 4% pe an pentru cele in euro. Suma minima care poate fi depusa este de 3 milioane de lei, respectiv de 100 de dolari sau euro. Pentru copii in varsta de pana la 15 ani, banca ofera un card financiar cu care se pot obtine peste 300.

000 de discount-uri in Romania si in alte tari europene, inclusiv o asigurare medicala pe o perioada de un an, pentru calatorii in strainatate.

DEPOZITE PENTRU MINORI. La Banca Comerciala Romana, copiii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani pot face economii direct, in timp ce pentru copiii cu varste sub 14 ani toate operatiunile sunt efectuate prin reprezentantii legali. Suma minima pentru deschiderea de conturi curente este de 100.

000 de lei, respectiv de 100 de dolari sau euro, in timp ce pentru depozitele pe diferite termene este necesara o suma de un milion de lei, respectiv de 500 de euro sau dolari. Banca nu percepe comision la deschiderea contului, iar copilul poate depune sume de bani fara a fi necesar acordul parintilor.

CARDURI. Banca Tiriac pune la dispozitia tinerilor cu varste intre 14 si 18 ani cardul Adolescent, care poate fi emis sub siglele Visa, Master Card sau Maestro si se poate utiliza international.

Copiii care calatoresc in afara tarii pot beneficia de cardul Visa Electron, ce poate fi alimentat in lei, avand si utilizare internationala, tinerii care studiaza in strainatate putand beneficia de cardul Visa Classic emis in valuta.

“In dezvoltarea acestui produs s-a tinut cont ca posesorul de card sa beneficieze de un acces rapid asupra disponibilitatilor detinute in conditii de maxima siguranta.

“Prin lansarea cardului Adolescent am urmarit sa largim aria clientilor nostri, astfel incat tot mai multe persoane fizice sa beneficieze de produsele noastre“, a declarat Catalin Parvu, vicepresedintele Bancii Tiriac, citat de site-ul www.ghiseulbancar.ro.

Anul trecut, banca lansa pe piata contul de economii Junior, unde parintii sau tutorii copiilor puteau depune sume pana la majoratul acestora, urmand ca la implinirea varstei de 18 ani tanarul sa intre in posesia banilor. Suma minima de deschidere a contului este de 10 euro sau echivalentul acestia in lei si dolari.

Posesorul contului este constrans sa depuna cel putin 5 euro pe luna sau echivalentul acestei sume in lei sau dolari, in functie de tipul contului.

VIITOR

“BCR a creat produse destinate tinerilor sub 18 ani pentru a contribui astfel la crearea unei culturi bancare cat mai solide, adolescentii fiind de altfel clientii de maine ai bancilor“ - Corneliu Cojocaru, director comunicare BCR

CREDITE DE LA CEC

Pe langa economisire, copiii care devin clientii CEC pot lua si credite. Suma minima pentru deschiderea unui depozit este de 500.000 de lei, iar depunerile ulterioare trebuie sa fie de cel putin 200.000 de lei. Banii pot fi economisiti pe o perioda de trei, sase sau 12 luni.

La data cand depozitul devine scadent, parintele sau tutorele copilului poate solicita bancii un credit, daca in contul de economii pe care il are a reusit sa stranga cel putin un milion de lei.

Banii pot fi folositi pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata pentru copii: calculatoare, telefoane, articole sportive, de turism si agrement, aparatura video, audio si instrumente muzicale sau mobilier. Valoarea creditului poate fi de cel mult trei ori soldul Depozitului Adolescent, dar nu poate depasi echivalentul a 1.000 de euro.

Avansul pentru un astfel de credit este de 25%, iar atunci cand solicitantul creditului nu dispune de bani poate aduce giranti. Durata maxima de creditare este de trei ani.