Autoritatile franceze au cerut, prin Biroul Interpol din Romania, extradarea in Franta a controversatului om de afaceri Sever Avram Muresan, in vederea executarii unei condamnari penale. Desi nu stie unde se afla omul de afaceri, politia romana a procedat total neprofesionist anuntandu-l indirect ca este cautat.

Muresan se afla in afara granitelor tarii si va putea astfel sa fuga cu usurinta intr-o tara care nu aplica extradarea. Tribunalul corectional din Dijon l-a condamnat, in luna martie a acestui an, pe Sever Muresan la o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare, precum si la plata unei amenzi in valoare de 5.000 de euro, pentru savarsirea infractiunii de frauda fiscala.

Sever Muresan a mai fost dealtfel arestat in anul 1999, in Ungaria, si condamnat in 2000 la trei ani si jumatate de detentie. In Romania insa el a fost facut scapat de fiecare data.

Autoritatile franceze au cerut, prin Biroul Interpol din Romania, extradarea in Franta a controversatului om de afaceri Sever Avram Muresan, in vederea executarii unei condamnari penale. Informatia a fost data ieri publicitatii de reprezentantii politiei, intr-un mod cit se poate de neprofesionist.

In loc sa se asigure ca persoana cautata este in tara, poate fi localizata si nu le poate scapa, politistii l-au anuntat indirect pe Muresan ca este din nou cautat. Potrivit unor informatii, acesta este in strainatate, de unde se poate duce fara probleme intr-o tara care nu permite extradarea.

De numele controversatului om de afaceri Sever Muresan sint legate, in Romania, marirea si decaderea Bancii Dacia Felix, dar si faimoasa vizita a fostului presedinte american George Bush senior, din 1995. Muresan nu se afla la prima urmarire internationala. In urma cu citiva ani, el a fost arestat la Budapesta dupa ce fusese dat in urmarire internationala de autoritatile elvetiene.

De aceasta data, urmarirea lui internationala are la baza afaceri ilegale savirsite in Franta.

Urmaritul international este plecat in vacanta

Politia a informat ieri ca omul de afaceri Sever Muresan a fost condamnat, pe 21 aprilie, de Curtea de Apel din Dijon, Franta, la un an si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, in decurs de patru zile - pe 3 si 7 septembrie - Interpol Paris a trimis Biroului National Interpol doua solicitari prin care autoritatile franceze cer in mod expres arestarea provizorie, in vederea extradarii, a lui Muresan.

Potrivit documentului, pe 7 septembrie, autoritatile judiciare franceze le-au cerut autoritatilor romane un raspuns urgent la solicitarea facuta cu patru zile in urma care se referea la depistarea lui Muresan la o adresa din Capitala, cunoscuta de politistii francezi. Pe 1 septembrie, autoritatile franceze au emis pe numele lui Muresan un mandat european de arestare.

In Romania, Sever Muresan are mai multe adrese atit in Bucuresti, cit si la Cluj. Daca in rechizitoriul din 1998, in baza caruia a fost trimis in judecata, Muresan figureaza nascut la Cimpia Turzii, judetul Cluj, si domiciliat in Bucuresti (cu forme legale, in Calea Dorobanti, si fara forme legale in strada Gheorghe Titeica), “Evenimentul zilei” a descoperit ieri o a treia adresa.

Este vorba despre un bloc nou, de pe Bulevardul Libertatii. Am aflat de la o persoana care are grija de locuinta ca “domnul Muresan este plecat in Grecia, impreuna cu sotia - vor reveni dupa 15 septembrie”.

Muresan, gaura de un milion de euro in Franta

Pe 21 aprilie, omul de afaceri Sever Muresan (55 de ani) a fost condamnat de Curtea de Apel din Dijon la 18 luni de inchisoare pentru “sustragerea frauduloasa si voluntara de la declararea si plata partiala a impozitului pe venit, subscriind o suma mai mica decit cea reala”.

Anchetatorii francezi sustin ca valoarea impozitelor neplatite de Sever Muresan se ridica la peste 8 milioane de franci francezi, respectiv mai mult de un milion de euro.

Ev. Zilei - 9 septembrie 2004