Directorul general al Ringier Romania a reactionat, in fine, la criza din redactia Evenimentul Zilei, ce opune colectivul redactional in totalitatea sa echipei manageriale.

Dupa ce ziaristii au facut public un protest, acuzand manageriatul ca se amesteca in linia politica a ziarului, Thomas Landolt a declarat pentru Europa Libera ca nu a dorit decat sa imbunatateasca activitatea ziarului, fapt pe care angajatii l-ar fi interpretat ca o interferenta in independenta editoriala.

Cat despre presiunile facute de conducerea Ringier asupra redactiilor pentru a nu publica nimic despre conflictul de la Evenimentul Zilei, directorul general al Ringier considera ca este tot vina ziaristilor. „Cred ca nu a fost corect din partea ziaristilor, fiindca nu ne-au anuntat ca intentioneaza sa dea presei o asemenea scrisoare.

Cand am obtinut scrisoarea, am vazut ca vor sa ne blameze pentru interferenta in politica editoriala, le-am spus ca nu exista dovada si ca nu am facut-o niciodata. In consecinta, am telefonat tuturor ziarelor, explicandu-le cazul, anume ca ceea ce e scris in declaratie nu are o baza reala“, explica Landolt.

Acesta sustine ca pur si simplu le-ar fi cerut redactorilor „sa fie mai bine pregatiti pentru sedinta editoriala, care are loc la ora 11.00“, pentru o mai buna coordonare si „fiindca nu intotdeuna a fost foarte clar, la ora 11.00, despre ce vor sa scrie ziaristii“.

Landolt a negat ca ar fi impiedicat publicarea unei anchete despre sora premierului, Dana Barb, sau ca ar fi instiintat cotidianul Libertatea, si el proprietate a Ringier, asa incat, in preziua publicarii textului, sora prim-ministrului se disculpa in Libertatea de acuzatiile care nici nu fusesera tiparite in Evenimenzul Zilei.

Landolt sustine chiar ca aceasta este o dovada ca nu se amesteca in independenta editoriala. „Ei au publicat un anunt despre intentia de a scrie ceva despre sora lui Nastase, iar celalalt ziar, care apartine si el grupului nostru, a primit o declaratie din partea sorei lui Nastase, pe care au publicat-o“, a explicat el.

„Sa spunem ca a fost o proasta coordonare intre cele doua ziare“.

Intre timp, organizatiile societatii civile si media au venit, ieri, in apararea colectivului redactional de la EZ aflat in conflict cu echipa manageriala, din cauza imixtiunii acesteia in politica editoriala.

Fundatia pentru o Societate Deschisa, Societatea Academica din Romania, Freedom House Romania, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu“, Centrul pentru Jurnalism Independent si Fundatia Concept si-au exprimat, ieri, ingrijorarea fata de aceasta situatie, ce contribuie la continua deteriorare a libertatii presei in Romania.

Cele sapte ONG-uri reamintesc declaratiile reprezentantilor Ringier la preluarea cotidianului Evenimentul Zilei, ca nu vor interveni in politica editoriala a ziarului. Organizatiile civice se arata ingrijorate „de faptul ca o voce critica din presa romaneasca ar putea sa dispuna sau sa se „indulceasca“.

„In aceasta piata suprasaturata de «entertainment», exista un segment al populatiei care doreste sa inteleaga fenomenul politic si care apreciaza vocea critica a presei“, se mentioneaza in comunicat, care atrage atentia ca ziarul ar avea de pierdut prin schimbarea politicii editoriale.

Tot ieri, s-a pronuntat public APADOR-CH, care a cerut trustului Ringier sa-si respecte angajamentul luat la achizitionarea ziarului si sa renunte imediat la orice imixtiune. Directorul Agentiei de monitorizare a presei, Mircea Toma, a declarat ca protestul ONG-urilor va fi tradus si trimis si instantelor internationale interesate.

Acesta a comentat ca „faptul ca averile demnitarilor romani sunt vecine in Elvetia cu averile Ringier poate sa explice ceea ce se intampla“.

Desi numele surorii premierului a fost pomenit in legatura cu criza de la Evenimentul Zilei si cu presiunile politice exercitate asupra ziaristilor, PSD a refuzat, ieri, sa comenteze in vreun fel situatia.

Laura Ciobanu

Cotidianul - 9 septembrie 2004