Peste 16.000 de cereri au fost depuse la cele sase primarii ale Capitalei, in speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, vor primi un raspuns pozitiv din partea acestora. In lipsa fondurilor necesare construirii de locuinte, solutiile identificate de catre autoritati se indreapta in ultima perioada spre inchiriere.

Criza locuintelor ramane o pata pe obrazul autoritatilor locale, care de ani buni nu pot rezolva solicitarile cetatenilor, fie tineri de pana in 35 de ani, fie oameni nevoiasi ramasi fara casa din diverse motive.

"Solicitarile de locuinte la primarii sunt in continua crestere, iar numarul constructiilor scade vazand cu ochii."

Solutii de moment

"In sectorul 3, avem peste 7.000 de cereri, dintre care 700 provin de la familii nevoiase evacuate. Singura solutie, in prezent, pentru a le veni in ajutor este sa le acordam in functie de un punctaj, rezultat din situatia economica, numarul membrilor, o parte din suma pentru inchirierea unei locuinte.

Efortul nu este prea mare, ci doar de cateva sute de milioane de lei", a declarat Liviu Negoita, primarul sectorului 3. Aceeasi solutie a fost adoptata la inceputul anului si de catre Consiliul Local al sectorului 1, in mandatul primarului Vasile Gherasim.

In ceea ce priveste locuintele pentru tineri, singura solutie ramane ridicarea de case prin ANL, iar in cazul in care acestia nu achita banii, Primaria va prelua casele pentru a le inchiria. Alternativa acordarii de terenuri pentru constructia de case pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani, conform Legii 15/2003, este mai mult una pe hartie.

Deoarece este criza de spatii, pana in prezent, doar 24 de tineri au primit teren in acest scop.

Case finalizate peste un an

In Capitala, a inceput, inca de anul trecut, constructia unor case destinate tinerilor. Astfel, Cartierul Brancusi, care se intinde in zona Valea Oltului, sectorul 6, va asigura 600 de unitati locative. Din nefericire, nu in 2004, asa cum era prevazut initial.

"Primaria va sprijini acest proiect si va investi in lucrarile de racordare la reteaua centrala de utilitati , dar si in alte lucrari edilitare. Cererea de locuinte este foarte mare, la nivelul Capitalei, iar sectorul 6 nu face exceptie. Prin Cartierul Brancusi speram sa rezolvam o parte din solicitarile inregistrate", a declarat Cristian Poteras, edilul sectorului 6.

De asemenea, in stadiul de executie se afla si Cartierul Tonitza, din sectorul 4, realizat tot prin ANL. Iar in Al. Nehoiu vor fi ridicate un ansamblu de locuinte sociale pentru care s-au alocat 5 miliarde de lei.

Nici sectorul 2 nu duce lipsa de proiecte. Astfel, in zona Maior Bacila, Colentina, urmeaza a se construi, tot prin ANL, un ansamblu de 332 de garsoniere si apartamente cu doua camere, destinate inchirierii pentru tineri. Lucrarile vor fi insa finalizate de abia peste un an si jumatate.