Plafonul zilnic al platilor in numerar pe care companiile le pot efectua in relatiile cu alte firme va fi majorat, incepand cu data de 4 octombrie, de la 30 milioane lei la 100 milioane lei. Aceasta suma a fost stabilita printr-o ordonanta de Guvern, cu toate ca, initial, Ministerul Finantelor Publice a sustinut majorarea nivelului maxim doar pana la 75 milioane de lei.

Totodata, Executivul a revizuit de la 10 milioane de lei la 50 de milioane de lei nivelul platilor zilnice in numerar care pot fi efectuate catre o firma. Vor fi insa interzise platile fragmentate in numerar pentru facturile care depasesc 50 milioane de lei catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, pentru obiecte de inventar sau prestatori de servicii.

Singurele plati in numerar catre o singura companie care pot urca pana la 100 milioane de lei sunt cele catre retelele de magazine cash&carry. Ordonanta a majorat si nivelul sumelor in numerar pe care firmele le pot detine in casieriile proprii la sfarsitul zilei, de la 30 de milioane de lei la 50 de milioane de lei.