Sondajul CURS, aparut la inceputul acestei saptamani, confirma o tendinta identificata de alte trei-patru sondaje anterioare conform careia intre PSD si PNL-PD exista 4-5 procente diferenta si intre Nastase si Stolojan, 7-10 procente. Trebuie insa sa fie clar pentru toata lumea ca acest scor nu reprezinta aproape nimic din perspectiva alegerilor din toamna. Un singur lucru apare ca fundamental.

Votul negativ din alegerile locale nu s-a transformat in val electoral si nu a rasturnat PSD in cursul acestei veri. In 1996 si in 2000, votul negativ care a dus la infrangerea partidului aflat la putere a inceput la locale, s-a concretizat in timpul verii prin cresterea opozitiei si s-a definitivat in generale. Situatia atipica din acest an are mai multe cauze.

In primul rand, Alianta PNL-PD este cea mai slaba opozitie dintre cele la care ne-am referit. Oferta ei electorala se bazeaza exclusiv pe negarea actiunilor PSD si pe un singur concept-cheie, coruptia. Scorul obtinut de ea este generat de doua mari tendinte, nemultumirea fata de prestatia PSD si nevoia de schimbare.

Nici una dintre aceste tendinte nu este generata de Alianta, ci de factori externi ei. Mai mult, pare ca nici una dintre aceste tendinte nu este nici macar alimentata de Alianta, astfel incat, daca (ipotetic vorbind) toata lumea devine brusc incantata de prestatia PSD, Alianta nu mai conteaza.

Niciodata in ultimii ani, votul anti nu a fost construit atat de mult din elemente negative si atat de putin din elemente pozitive. Pana in campania din 2004, candidatii mai incercau sa aduca un element in sprijinul lor, sa conceapa un proiect, sa faca o oferta mai tentanta. Acum, singurul lucru spus a fost: cei aflati la putere sunt corupti. Si asta la orice nivel si de catre oricine.

Vine vorba de cultura, este coruptia din cultura, vine vorba de sanatate, este coruptia din sanatate, vine vorba de canalul Bistroe, este coruptia din diplomatie si tot asa. Oricare om politic din Alianta PNL-PD care apare la televizor nu poate spune decat Coruptie si nu poate decat sa arate cu degetul spre cineva din PSD.

Strategic vorbind sunt sanse ca aceasta strategie sa mearga, fiindca tema, o data impusa si plasata in gradina PSD, este aproape imposibil sa o scoti de acolo, dar stagnarea de dupa locale indica faptul ca nu merge intotdeauna. Nu exista nici o dovada ca Alianta nu va incepe sa creasca din octombrie la umbra unicei idei pe care o vehiculeaza.

Nu exista nici o dovada ca sondajele nu se vor dovedi din nou inselatoare, asa cum au fost in locale, si ca populatia va alege schimbarea si va urma votul negativ.

Nou in aceasta ecuatie este revirimentul PSD, care parea in iunie un partid terminat, fara nici un fel de element de sustinere pe care sa reinceapa o eventuala ascensiune, un partid aflat la pamant gata sa primeasca lovitura decisiva de la adversar. Care insa n-a lovit. De fapt, pentru a fi corecti, n-a lovit cu ce trebuia. Alianta nu a stopat nici o clipa campania negativa legata de coruptie.

Aceasta a continuat in acelasi ritm ca inainte de locale si folosindu-se aceiasi purtatori de mesaj si aceleasi canale de media. Ce n-au inteles strategii Aliantei este ca mesajul negativ darama un partid aflat la putere, dar nu-l tintuieste de pamant.

PSD s-a relansat fiindca a facut cateva miscari bune, dar mai ales fiindca, prin lipsa mesajului pozitiv imediat dupa locale, Alianta nu s-a transformat intr-o alternativa a PSD, ci a ramas doar un contestatar al acestuia.

Locul pe care ar fi trebuit sa-l ocupe Alianta, acela de partid care-si asuma destinele natiunii, a fost reocupat de PSD, botezat Noul PSD si acum Uniunea Nationala PSD+PUR, Alianta ramanand in postura de partid mai mic si mai agitat care dezvolta teme negative despre partidul mare, aflat la putere. Diferenta din sondaje indica tocmai aceasta pozitionare.

Cateva zile, in luna iunie, PSD cazuse de la putere, dar nimeni nu s-a ocupat sa-i ia locul. Acum, trebuie daramat din nou. Probabil ca va fi mai greu decat prima data, si datorita miscarilor facute de PSD, si datorita faptului ca o mare parte din munitie a fost deja folosita. Desigur se poate trage cu subiecte mai vechi de mai multe ori, este de vazut daca au si efect.

Ca factor de noutate, alianta PSD cu PUR constituie inca o bariera in calea Aliantei, fiindca, mai mult decat voturi, partidul lui Dan Voiculescu a adus PSD un anumit tip de legitimitate si impresia ca nu este izolat pe scena politica, tinta a tuturor nemultumitilor. Daca in locale in fata cuvantului-cheie al Aliantei era PSD, acum se afla o Uniune.

Asa cum spuneam, alegerile nu sunt incheiate, dar ar fi putut sa fie daca Alianta stia mai multa politica decat pare ca stie. A pierdut insa o groaza de consilii judetene, desi a castigat alegerile, a ratat un partener important care este PUR si nu a reusit sa convinga populatia ca este o alternativa la PSD. Ceea ce este un rezultat destul de „bun“ pentru numai doua luni de vara.