Ieri, in jurul orei 16.00, racheta Demonstrator 2B a fost lansata, in cele din urma. Totusi, lansarea nu a urmat pasii stabiliti de cei 12 specialisti. Motivul a fost tubul care alimenta rezervorul si care, din cauza presiunii, a explodat, declansand astfel butonul de start cu doua minute mai devreme, traiectoria urmata fiind de 1.200 de metri si nu de 1.700.

Acum doua zile, din cauza unei probleme tehnice, mai exact o valva care nu a functionat cum trebuia, cei 12 romani care participa la concursul international X-Prize si-au amanat cu o zi implinirea visului de o viata.

Echipa condusa de Dumitru Popescu, fondatorul Asociatiei Romane de Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si initiatorul acestui proiect, va pleca spre cosmodromul din New Mexico, unde va avea loc Cupa "X-Prize", un fel de "Formula 1" a rachetelor.

La acest concurs se vor acorda mai multe premii, printre care Premiul pentru cea mai mare viteza atinsa, cea mai mare greutate folosita, altitudine atinsa etc. Conform spuselor presedintelui ARCA, organizatorii estimeaza ca se vor strange peste 80 milioane de dolari din drepturi de televiziune, bani care vor fi impartiti intre Fundatia X-Prize si echipele participante.

In ceea ce priveste "instalarea" pilotului la bordul navetei "Orizont", Dumitru Popescu spune ca acest lucru se va realiza abia in anul 2006.

"Dupa cateva amanari, prima racheta romaneasca, ecologica suta la suta, a fost lansata ieri."

Un premiu de 10 milioane de dolari

La constructia rachetei au lucrat 12 tineri specialisti in aviatie, electronica, IT, care se straduiesc de peste sapte ani sa finalizeze acest proiect. Vehiculul Demonstrator 2B este o copie la scara redusa a proiectului final "Orizont". Lansarea de la Capul Midia a fost primul zbor al unui vehicul construit de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA).

Racheta este vehiculul care trebuie sa participe la competitia X-Prize, un concurs organizat de americani, al carui mare premiu pus in joc este de 10 milioane de dolari. Va castiga concursul prima organizatie sau companie privata care inalta la 100 de kilometri altitudine o racheta ce poate transporta si persoane.

Presa internationala, prezenta la lansare

La lansare au fost prezente toate televiziunile nationale, jurnalisti din presa scrisa, dar si trei echipe de filmare din Austria si Germania, precum si fotoreporteri de la agentii de presa internationale. Zborul de la Capul Midia a fost nepilotat si s-a desfasurat in poligonul Fortelor Aeriene de pe tarmul Marii Negre.

Motor ecologic, cu oxigen si vapori de apa

Principalul obiectiv al zborului este acela de a califica pentru zbor primul motor din lume monopropelant, reutilizabil, construit din materiale compozite. Motorul care a propulsat racheta a incheiat un program de 28 de teste terestre. Motorul vehiculului Demonstrator 2B a fost montat pe structura rachetei la Dragasani, in iulie 2004. Cu acelasi motor, au fost executate peste 20 de teste la sol.

La data de 15 iulie 2004, la Ramnicu Valcea, ARCA a finalizat testele la sol ale motorului, rezervorului de combustibil si ale sistemului electric/electronic, apartinand vehiculului Demonstrator 2B, primul vehicul din lume care functioneaza cu amestec de vapori de apa si oxigen. Tot la Valcea, s-a lucrat, de asemenea, si la asamblarile finale ale complexului de lansare.

Initiatorii proiectului au purtat discutii cu autoritatile pentru obtinerea aprobarilor de lansare. Recent, presedintele ARCA, Dumitru Popescu, a dat un interviu revistei franceze Air&Cosmos despre proiectele ARCA si despre competitia X-Prize.