Numarul doi in ierarhia Al Qaeda, Ayman al Zawahiri, a trimis un nou mesaj televizat prin intermediul televiziunii al Jazeera. Este prima caseta care apare dupa cateva luni de tacere si ea a fost facuta publica cu doar doua zile inainte de a treia aniversare a evenimentelor din 11 Septembrie.

Zawahiri incearca sa le insufle entuziasm militantilor Al Qaeda, spunand ca trupele americane pierd treptat controlul in Afganistan si in Irak.

"Sudul si estul Afganistan-ului sunt acum un teren liber pentru mujahedini", spune Zawahiri, care poate fi vazut imbracat intr-un traditional vesmant alb si avand asupra sa o mitraliera.

El spune ca trupele straine sunt izolate in capitalele provinciale, ca soldatii americani refuza sa iasa la lupta desi sunt provocati sistematic de insurgentii care trag focuri de arma si mortier asupra lor.

Zawahiri adauga ca apararea americanilor se rezuma la atacuri aeriene, care nu fac decat sa risipeasca banii contribuabilului pe lovituri sterile asupra desertului.

undefined

Sudul si estul Afganistan-ului sunt acum un teren liber pentru mujahedini.

Ayman al Zawahiri

Ayman al Zawahiri este un fost chirurg egiptean, despre care se crede ca e geniul strategic tactic al Al Qaeda. Ultimul sau mesaj a sosit in martie, cand cerea rasturnarea de la putere a presedintelui pakistanez Musharaf, unul dintre principalii aliati ai Statelor Unite.

Se presupune ca Zawahiri, la fel ca si Osama bin Laden, se ascund in regiunea greu accesibila de la frontiera dintre Afganistan si Pakistan.

Serviciile secrete americane au anuntat ca studiaza caseta pentru a vedea cand a fost realizata si daca ea ascunde mesaje codificate catre membrii Al Qaida.