Romania va recurge la judecata Curtii Internationale de la Haga in chestiunea platoului continental, disputat cu Ucraina. Mai exact, asa cum admite ministerul de externe, e vorba de petrolul care s-ar afla in insula Serpilor. Joi s-a incheiat, fara succes, ultima runda de negocieri intre cele doua state.

Au fost 24 la numar dar Kievul si Bucurestiul n-au gasit un numitor comun. Decizia partii romane vine si la scurt timp, dupa ce Ucraina a dat in folosinta canalul Bastroe.

Conform tratatului politic de baza dintre Romania si Ucraina oricare dintre parti poate sesiza unilateral Curtea Internationala de Justitie de la Haga daca nu se ajunge la o situatie de compromis dupa doi ani de negocieri.

La Haga, Romania ar putea avea castig de cauza in problema delimitarii platoului continental al Marii Negre spune secretarul de stat in ministerul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Pentru aprecierea valorii acestor rezerve de hidrocarburi, Bogdan Aurescu declara ca este nevoie de foraje pe care Romania nu le va putea face decat dupa delimitarea platoului continental.

Judecatorii de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga

In fapt la Haga se va stabili daca Insula Serpilor, teritoriu ucrainean, poate fi considerata o insula capabila sa intretina viata in baza unor resurse proprii sau este doar o stanca.

In cazul in care Insula Serpilor va fi considerata doar o stanca, Romania va avea castig de cauza.

Pentru a evita o asemenea situatie ucrainieni au incercat in ultimii doi ani sa aduca oamenii care sa locuiasca in Insula Serpilor si sa demonstreze ca acolo poate exista viata sociala si economica.

Existenta unei populatii stabile si a unei economii proprii fiind conditia pe care trebuie sa o indeplineasca o insula pentru a avea drept la platou continental si zona economica exclusiva.