Fluidizarea mecanismelor birocratice, eradicarea coruptiei si stabilitatea legislativa si financiara sunt problemele aduse din nou in discutie de investitorii straini in Romania.

CATALIN BUDESCU

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a recunoscut printr-un comunicat dat publicitatii ca vechile probleme cu care se confrunta investitorii straini din Romania au ramas inca de actualitate. Astfel birocratia, coruptia si instabilitatea legislativa si financiara reprezinta piedici in calea unor investitii masive in economia nationala.

OPTIMISM. Oficialii ARIS sunt insa optimisti. Acestia au de gand o reorientare a activitatii institutiei catre atragerea investitiilor de tip “greenfield”, elaborarea unui registru unic al investitiilor straine si abordarea directa a potentialilor investitori strategici.

Conform datelor Bancii Nationale, investitiile straine in Romania s-au ridicat, in intervalul 1 ianuarie - 31 iunie 2004, la un volum total de 1,1 miliarde euro. Pentru sfarsitul acestui an se estimeaza un volum al investitiilor straine de aproximativ doua miliarde euro, in conditiile privatizarii SNP Petrom si a distributiilor de gaze si energie electrica.

Chiar si in aceste conditii, nivelul investitiilor este cu mult sub cel al Ungariei, care acum trei ani de exemplu atragea investitii straine de aproape 4 miliarde de euro. Singurele capitole la care Romania este interesanta pentru investitorii straini reprezinta numarul mare de consumatori si mana de lucru ieftina.