Productia mare din acest an la cereale si floarea-soarelui ar putea determina autoritatile sa dea curs solicitarilor organizatiilor patronale de a acorda subventii la exportul acestor produse. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii ia in calcul si o reducere a taxelor vamale la importul de carcasa de porc, dupa ce procesatorii au anuntat o iminenta scumpire a carnii si preparatelor cu 25%.

"Banca Mondiala va acorda Romaniei, in 2005, un imprumut in valoare de 50 milioane de dolari destinat agriculturii, creditul urmand sa fie folosit in principal pentru consultanta si invatamant agricol."

«Fabricat in Romania», editia a doua

"Avem nevoie de piete noi, dorim sa valorificam la export. Dupa subventia la exportul de vin, incercam sa largim lista si cu alte produse, precum cerealele si floarea-soarelui. Dorim sa exportam cat mai multe produse agricole cu valoare adaugata ridicata", a declarat, ieri, Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Pe de alta parte, presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca Romania ar putea sa exporte in acest an, fara probleme, un milion tone de grau.

El a tinut sa precizeze, insa, ca interesul producatorilor este sa vanda in afara granitelor tarii produse cu o valoare adaugata mai mare, precum cele de panificatie, mai ales ca exista cerere pe pietele traditionale din Africa si Orientul Mijlociu. Romania a obtinut in acest an o productie de grau de peste 7,2 milioane de tone, comparativ cu 2,5 milioane de tone anul trecut.

Surse din MAPAM spun ca in bugetul institutiei pe 2005 este posibil sa fie prevazuta o suma de circa 600 miliarde de lei pentru sustinerea exporturilor, fata de cele 400 miliarde din acest an.Tot pentru anul viitor, se are in vedere implementarea unui program de fidelizare a consumatorilor fata de produsele alimentare de origine autohtona.

Aceaste masuri de promovare, care se doresc a fi de protectie a producatorilor autohtoni fata de concurenta acerba de pe piata, dupa aderarea Romaniei la UE, vor fi sustinute financiar de la bugetul Ministerului Agriculturii.

"In momentul in care nu vor mai fi aplicate taxe vamale, multe sectoare se vor clatina", a mai declarat Steriu, care a tinut insa sa ne linisteasca: "exista insa si multe produse romanesti competitive". Oficialul MAPAM a mai informat ca masuri de incurajare a consumului din productia autohtona au mai fost aplicate in state precum Austria si ca accentul va fi pus pe calitatea ofertei.

Uneori, santajele au succes

Valeriu Steriu a mai spus ca, prin reducerea taxelor vamale la importul de carcasa de porc, se doreste protectia consumatorilor, pentru ca acestia sa "nu sufere" din cauza preturilor mari. El a raspuns, astfel, incercarilor de santaj formulate cu o zi inainte de patronii din Asociatia Romana a Carnii.

Acestia au amenintat cu scumpirea cu 25% a carnii si a produselor procesate, in cazul in care Guvernul nu va anula taxele vamale la carcasa de porc.

Discutii pentru un nou proiect cu BM

Ministerul Finantelor va incepe, in aceasta luna, negocierile cu Banca Mondiala (BM) pentru obtinerea unui imprumut in valoare de 50 milioane de dolari destinat agriculturii, creditul urmand sa fie folosit in principal pentru consultanta si invatamant agricol.

"Fondurile vor fi alocate pentru consultanta agricola, cercetare, invatamant, dar si pentru imbunatatirea securitatii alimentare", a mai declarat Valeriu Steriu. El a aratat ca, in urmatorii doi ani, pana la aderarea Romaniei la UE, Ministerul Agriculturii va trebui sa acorde o importanta tot mai mare consultantei agricole.

"In Romania vor fi destul de multe probleme sociale, legate de faptul ca foate multi fermieri practica o agricultura de subzistenta. Fermele vor continua sa produca si dupa aderare, dar este necesar ca agricultorii sa stie ce pot sa produca si unde vor putea sa valorifice produsele", a mentionat Steriu.

Informarea fermierilor se realizeaza acum, la nivel national, prin intermediul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, care dispune de fonduri anuale de circa 35 miliarde de lei.

Oficialul Ministerului Agriculturii a mai spus ca este posibila obtinerea de noi fonduri atat de la stat, cat si din surse externe, acestea avand ca destinatie finantarea de proiecte pentru o mai buna informare a populatiei din mediul rural. "Fermierii nu cunosc inca ce inseamna sa fie competitivi", a spus Steriu.