Heringi in suc de portocale, afumati si marinati, ton invelit in pulbere de masline, caviar, icre de Manciuria, trufe trase in pate de gasca, sarmale rasucite in vita, umplute cu stafide si rata.

Toate aceste fineturi se vand intr-o alimentara frantuzeasca deschisa zilele acestea in Capitala, pe strada Eminescu 73: "Delicateria Traiteur", buticul cu delicatese, nu seamana prea mult a magazin de lux - termopane, gresie si mobila de lemn. Marfa se vinde ca la farmacie, cu suta de grame. 50 de grame de icre de beluga fac aproape cat salariul minim al unui roman: 2.480.000 de lei.

Caviarul, vandut numai la borcanase de 50 de grame, costa 2.200.000 de lei. Prin comparatie, icrele de Manciuria sunt ieftine: 500.000 de lei. Fetele care vand sunt antrenate sa-l invete pe cumparator cu ce sa le manance si la ce. Cica icrele s-ar servi pe paine, la votca cu gheata si smantana. Un ton intreg, nu prea mare, umplut cu ansoa si masline (cam 500.

000 de lei bucata), merge cu un vin alb sec, cumparat tot de acolo. 100 de grame de hering afumat sau marinat fac 96.000 de lei. Directorul spune ca ar fi crocant. Hm, greu de verificat. Din vitrina seamana a ceva moale, inecat in suc de portocale. Si file-ul de somon marinat e bun pe paine prajita. Pret: 215.000 suta de grame. Mai ieftin cu 100.000 e alt soi de peste, Saumon Marine Aneth.

In Franta, costa dublu. Exista si produse mai sofisticate: pateurile de gasca Pate Foie Gras Truffe (430.000 suta de grame), cu trufe la mijloc, si Pate Foie Gras Entier aux Figues (100 de grame la 350.000 de lei), cu smochine. "Suntem singurii care avem Terrine de peste si de vanat", spune directorul general al firmei, Adrien Damour.

Carnea si pestele se coc in vase autohtone de portelan sau de lut care in franceza se cheama "terrine". Exista Terrine cu caprioara, Terrine cu rata cu portocale, cu fazan, mistret cu prune uscate. 120.000 suta de grame. De fapt, cele cu vanat au cam 40 la suta carne de porc. Cea mai colorata mancare parea sarmaua noastra in vita, cu umplutura frantuzeasca de ficat, rata si stafide. 76.

000 de lei suta de grame. La desert, sosuri de fructe de padure la borcan, bomboane din fulgi de cereale si mei. Au tarte peste tarte: trase in cafea, vanilie, branza, acoperite cu kiwi, zmeura, portocale... Cam 380.000 de lei una. O minitarta - 66.000 de lei. O bunatate franco-romana: bomboana de ciocolata umpluta cu palinca (100.000 de lei o suta de grame).

Sampania Christal, adusa din regiunea Champagne, face cam 8 milioane de lei. La fel si o sticla de Bordeaux cu aroma de cirese sau de zmeura. Cea mai ieftina e Feteasca romaneasca, aleasa dupa indelungate degustari. Costa 430.000 de lei. Toate mancarurile se fac in alta parte, dupa retete frantuzesti, in trei laboratoare ale companiei-mama, specializate in peste, carne si dulciuri.

"Acum 11 ani, cand de-abia invatam sa organizam cocktail-uri pentru nunti, ambasade si inaugurari, a trebuit sa aducem specialisti francezi, sa-i invete retetele noastre pe bucatari", povesteste directorul. Acum au 20 de bucatari romani specialisti in bucataria franceza.

Spun ca au facut cocktail-uri cu fineturile pe care le vand acum in Delicaterie pe la Casa Poporului, Casa Armatei, Palatul Snagov si alte locuri subtiri.