Dieta macrobiotica, meditatia yoga, medicina ayurvedica, masajul si acupunctura sunt procedee din ce in ce mai folosite de pacientii cu cancer, in intreaga lume. Peste 50 la suta dintre americanii care au o afectiune oncologica apeleaza si la medicina alternativa.

Din nefericire, aceste procedee au rezultate neconcludente, iar studiile stiintifice care sa probeze eficacitatea lor lipsesc, au demonstrat medicii romani, reuniti la cel de-al treilea Congres National de Oncologie Medicala. Cei care si le pot permite isi tonifica psihicul si au parte de mai mult confort, dar terapiile "alternative" nu ar trebui sa inlocuiasca medicina clasica.

Argumentele medicilor sunt convingatoare: cei care nu urmeaza terapie cu citostatice pierd sansele de vindecare. In prezent, in tarile in care se aplica tehnici moderne de investigatie si tratament, numarul celor ce supravietuiesc cancerului e mai mare decat al celor invinsi de boala. Cancerul a fost "transformat" dintr-o maladie mortala intr-o boala cronica posibil de tinut sub control.

Si in Romania se constata o imbunatatire a terapiilor la care au acces pacientii. Din studiile prezentate la Congres si certificate de baza de date nationala Oncosoft, in multe centre universitare rezultatele sunt similare mediei europene. La Iasi, de pilda, 75 la suta dintre femeile cu cancer de col uterin supravietuiesc bolii.

In Vaslui, unde tehnica si mai ales educatia pentru sanatate a publicului nu se afla la acelasi nivel, rata de reusita e de doar 60 la suta. Din lucrarile prezentate de specialistii prezenti la Congres a rezultat ca Romania poate asigura terapia de baza pentru toti pacientii cu cancer, mai ales ca exista o puternica baza de productie interna.

Producatorul de citostatice, firma SINDAN, a anuntat, pe langa reluarea exportului in Rusia, Polonia, Cehia, patrunderea, din acest an, pe pietele occidentale (Anglia, in primul rand). Totusi, numarul pacientilor care au acces la terapii medicamentoase de ultima ora este limitat din cauza lipsei banilor. Daca, in prezent, situatia poate fi mentinuta in echilibru, prognozele sunt sumbre.

Potrivit dr. Dan Ursuleanu, de la Centrul de Statistica al Ministerului Sanatatii, pana in 2011 numarul romanilor care au cancer aproape se va dubla (de la 4.000 noi cazuri pe an, in prezent, la 7.500 noi cazuri descoperite anual). Pe localizari, cancerul de col uterin va cunoaste cea mai spectaculoasa crestere, urmat de cel de colon si de rect.

In speranta unei finantari corecte din partea autoritatilor, medicii romani s-au pregatit la Congres pentru introducerea celor mai noi tehnici pe plan mondial. A inceput, de pilda, introducerea unei metode care sa evite operatiile masive pentru cancer de san.

Folosind un trasor radioactiv care se fixeaza de celula neoplazica, medicii urmaresc invadarea "ganglionului-sentinela", primul afectat de metastaze. In lipsa unei invazii metastatice, tratamentul e mult mai bland, iar mutilarile chirurgicale sunt evitate.

Specialistii Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare au introdus iradierea localizata a tumorilor cerebrale si a malformatiilor vasculare. Tehnicile de administrare intraperitoneala a citostaticelor sunt tot mai folosite. Prof. dr. Ioan Mogos a prezentat studii care certifica precizia tehnicilor de termografie in depistarea cancerului.

Pe langa depistarea precoce si controlul postcura, termografia permite o urmarire permanenta a tumorii si administrarea citostaticelor in functie de activitatea tesutului tumoral. Cronoterapia este ultima "moda" in tratamentul cu citostatice. Nu a fost neglijat nici tratamentul durerii din neoplazie. Prof. dr.

Ostin Mungiu a anuntat ca se afla in studiu o substanta care va revolutiona tratamentul durerii, inlocuind morfina, aflata in "exploatare" de 200 de ani. Cercetarile au plecat de la constatarea ca, pe termen lung, morfina isi pierdea eficacitatea, ba chiar crestea senzatia dureroasa. Noul medicament va produce, la inceput si pe termen scurt, durere, actionand antialgic pe termen lung.

"La supravietuirile foarte indelungate pe care le permite terapia cu citostatice, avem nevoie si de medicamente antialgice care sa nu-si piarda eficacitatea prin utilizare frecventa", ne-a spus prof. dr. Florin Badulescu, presedintele Comisiei de Oncologie si organizatorul Congresului.