Statisticile oficiale ale Ministerului Sanatatii le confirma pe cele neoficiale ale organizatiilor internationale: 10% din populatia Romaniei are o problema cu alcoolul, iar procentul este in crestere. Dintre rusi, 12% sunt consumatori inraiti de bauturi spirtoase. Si ungurii trag la masea - 10% din ei sunt dependenti de alcool. Alcoolismul duce, de multe ori, la sinucidere.

In 90% din cazurile de suicid, alcoolemia celor aflati in aceasta situatie era de peste 1%.

In tara noastra, numarul alcoolicilor e in crestere libera. Tot mai multi oameni cauta in spirtoase refugiul, fuga de problemele zilnice, de saracie, de grija zilei de maine. De altfel, Romania e una dintre putinele tari in care birturile au clienti si la 7.00 dimineata.

Medicii psihiatri sustin ca alcoolismul e o boala progresiva, care te afecteaza treptat. Consumul excesiv de alcool duce la drame de neimaginat, mai ales in randul tinerilor, care, din teribilism sau ignoranta, ajung dependenti peste noapte. O statistica recenta a demonstrat ca elevii sunt mari consumatori de bauturi alcoolice, fara sa constientizeze riscurile la care se expun.

Sedintele terapeutice care sunt tinute la sediul Asociatiei Alcoolicilor Anonimi au dat roade in peste 75% din cazuri.

Femeile beau pe ascuns

Doctorul Cristian Andrei, neuropsihiatru in cadrul Institutului de Relatii Umane, precizeaza: "Femeile beau mai mult pe ascuns, insa barbatii le intrec pe femei, cand vine vorba de cantitati. Cea mai mare incidenta a alcoolismului se intalneste intre varsta de 30 si 40 de ani.

Alcoolismul este o boala si aceasta s-a demonstrat si prin argumente genetice, dar si prin faptul ca sunt multi oameni care vor sa scape de bautura si nu reusesc fara ajutor".

In Romania, la aceasta ora, flagelul alcoolismului este intalnit in special in fostele zone industrializate, cum sunt Valea Jiului sau zona Brasovului. "Cauzele care conduc la alcoolism, pe langa cele genetice, in general, sunt legate de o psihologie aberanta a consumului diferitelor produse, in familie. O alta cauza este incapacitatea de exprimare emotionala", a mentionat dr. Cristian Andrei.

Specialistii sustin ca, in urma consumului in exces al bauturilor spirtoase, se ajunge la o grupa mare de afectiuni cum sunt: cele de natura metabolica, care afecteaza mai ales ficatul si pancreasul, apoi afectiunile de natura neurologica, care afecteaza nervii periferici si capacitatile motorii de coordonare, si cele psihologice, boli care afecteaza atat gandirea, cat si relatiile sociale si

familiale.