Americanii nu au reusit sa il prinda pe Osama Ben Laden, cel care a comandat atentatele de la 11 septembrie 2001 * In schimb, peste 1100 de americani au pierit in Irak si Afganistan

Cu exact trei ani in urma, la 11 septembrie 2001, Statele Unite deveneau victimele celui mai devastator atac terorist din istoria umanitatii.

Mai multi arabi au preluat atunci controlul asupra a patru avioane civile apartinand marilor companii aeriene americane, si au provocat prabusirea a trei dintre ele asupra cladirii Pentagonului si asupra celor doua turnuri ale World Trade Center din New York.

Dimensiunile atentatelor raman si astazi greu de crezut, o data ce a fost lovit unul din cele mai sigure locuri din lume - cladirea Ministerului Apararii al Statelor Unite. In aceste atacuri au murit aproape 3800 de oameni, dintre care 3478 aflati in cladirile World Trade Center.

Pe parcursul zilei de 11 septembrie, Statele Unite s-au manifestat ca o natiune intrata brusc in stare de razboi: la cateva minute dupa lovirea complexului WTC, Washingtonul a inchis spatiul aerian al SUA, sutele de aeronavele aflate in aer fiind redirectionate; ulterior, au fost evacuate Casa Alba, Pentagonul, Departamentul de Stat si Congresul; bursele au fost inchise; presedintele Bush a fost

evacuat la baza super-securizata de la Offutt, Nebraska.

Inca din aceeasi zi, presedintele George W. Bush lasa de inteles, indirect, ca va ataca Afganistanul: la ora Americii 15.35 oficialii de la Washington declarau in premiera ca gruparea terorista Al-Queda condusa de Osama Ben Laden era implicata in comiterea atentatelor. Apoi, la ora 20.

30, liderul Casei Albe promitea ca SUA ii vor "vana si ii vor pedepsi" pe teroristii care au comandat atentatul si ca SUA nu vor face diferente intre teroristi si cei care ii adapostesc. La acea ora, era cunoscut faptul ca Osama Ben Laden se ascundea in Afganistanul controlat de regimul taliban.

Nu mult dupa atacul terorist de la 11 septembrie 2001, Administratia republicana a SUA anunta ca declanseaza razboiul international impotriva terorismului. Prima tinta a acestui razboi a fost insa un stat, Afganistanul, ale caror autoritati au fost acuzate de Washington ca ii adapostesc pe teroristii lui Osama Ben Laden. La sapte octombrie 2001, primele bombe americane loveau Kabulul.

Razboiul din Afganistan s-a soldat cu peste 100 de militari americani ucisi, insa populatia Afganistanului a suferit pierderi mult mai grele: nu exista cifre oficiale despre numarul de afgani ucisi in acest razboi, insa sunt estimate intre 1000 si 8000 de victime.

Cea mai precisa estimare apartine profesorului american Marc Herold, de la Universitatea New Hampshire, care a complilat mai multe rapoarte si a estimat la aproximativ 4000 numarul afganilor ucisi in razboi.

Sfidarea Al-Queda

Desi au reusit sa doboare regimul fundamentalist taliban de la conducerea Afganistanului si sa instaleze o administratie moderata la Kabul, SUA nu au reusit sa stabilizeze Afganistanul, unde au loc inca atacuri ale rebelilor fideli talibanilor. Chiar joi, luptele inregistrate la granita Afganistanului cu Pakistanului s-au soldat cu aproximativ 50 de morti.

De asemenea, Statele Unite nu au reusit sa indeplineasca unul din scopurile declansarii razboiului din Afganistan: arestarea conducerii Al-Queda, in special a liderului nr. 1, Osama Ben Laden, principalul artizan al atacurilor de la 11 septembrie 2001, care ramane astfel in libertate.

De altfel, cu toate ca Washington-ul se lauda cu arestarea a mai multi membri ai retelei Al-Queda - care a realizat atacurile anti-americane - SUA nu au reusit sa il captureze nici macar pe numarul doi in ierarhia organizatiei, Ayman al-Zawahiri.

Mai mult decat atat, locotenentul lui Osama Ben Laden a dat publicitatii ieri, in ajunul comemorarii atentatelor de la 11 septembrie 2001, un mesaj video in care ironizeaza si ameninta Statele Unite. "Luptatorii mujahedini din Irak au dat peste cap America", a declarat cu vizibila satisfactie Ayman al-Zawahiri in inregistrarea difuzata de Al-Jazeera.

"Infrangerea Americii in Irak si in Afganistan a devenit doar o chestiune de timp", a continuat Ayman al-Zawahiri.

Esecul Irak

La scurt timp dupa incheierea razboiului din Afganistan, Administratia republicana de la Washington si-a indreptat atentia catre Irak, si si-a anuntat intentia, in cadrul aceluiasi razboi impotriva terorismului, sa inlature regimul dictatorial condus de Saddam Hussein.

Desi comunitatea internationala s-a aratat divizata privind oportunitatea acestei interventii militare - ONU nu a aprobat-o, iar China, Rusia, Franta si Germania au dezaprobat-o dur - presedintele George W.

Bush a decis in cele din urma atacarea Irakului, desi nu a reusit sa dovedeasca existenta fantomaticelor arme de distrugere in masa ale lui Saddam, care au reprezentat motivul oficial al declansarii invaziei.

Desi trupele americane au reusit sa il "detroneze" pe Saddam Hussein de la conducerea Irakului si sa instaleze o noua Administratie, razboiul din Irak continua, Casa Alba evitand sa anunte sfarsitul acestuia. Mai mult decat atat, mari parti din Irak sunt dominate de haos, iar zeci de confruntari armate si atentate au loc saptamanal.

US Army a pierdut in total 1004 militari in Irak, iar organizatiile umanitare internationale estimeaza ca aproximativ 12.000 de civili irakieni au murit in urma acestui razboi. Cu toate ca presedintele George W.

Bush se lauda ca razboiul din Irak a avut rezultate benefice in cadrul campaniei internationale impotriva terorismului, multe state considera ca declansarea acestui razboi va duce la dezvoltarea semnificativa si pe termen lung a terorismului international.

Ziua, 11 septembrie 2004

Au trecut 3 ani. Enigmele raman neelucidate

"Evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost semnalul declansarii unui nou razboi mondial", scria Andre Glucksmann, un cunoscut analist politic, intr-un articol publicat, cu doar cateva zile inainte de comemorarea, astazi, a trei ani de la comiterea sangeroaselor atentate din SUA.

Aceasta afirmatie este sustinuta de faptul ca actele teroriste, in intreaga lume, s-au intensificat in mod brutal dupa 11 septembrie 2001. Dupa trei ani de la comiterea atentatelor, raman inca foarte multe aspecte invaluite in mister, precum apatia serviciilor de securitate americane. Aceasta este una dintre intrebarile la care analistii nu au reusit sa raspunda.

Ana Maria Nitoi - Gardianul, 11 septembrie 2004