Lucrarile de retehnologizare de la Centrala hidroelectrica Portile de Fier I au dus la descoperirea unor defectiuni majore la turnarea unei piese instalate in urma cu 30 de ani, care ar fi putut cauza, in orice moment, un grav accident ecologic pe Dunare. „Fiecare piesa a grupurilor de la Portile de Fier I este demontata si supusa controlului specialistilor, in vederea retehnologizarii.

In timpul unui asemenea control, a fost semnalata o defectiune majora la una dintre piesele Grupului V. Am avut un noroc dumnezeiesc ca nu s-a intamplat pana acum o nenorocire“, a declarat directorul Hidroelectrica, Traian Oprea.

Potrivit oficialului companiei, astfel de probleme tehnice nu pot fi depistate decat in cazul unor lucrari de modernizare de mare amploare, cum sunt cele care se realizeaza in prezent la Portile de Fier I.

In urma cu circa o luna, rotorul turbinei Grupului V a fost demontat si supus verificarii tehnice la UCM Resita, unde s-au gasit fisuri de mari dimensiuni in butuc, cauzate de turnarea defectuoasa a piesei originale, in urma cu 30 de ani.

Fisurile ar fi putut duce la avarierea rotorului turbinei, provocand scurgerea in Dunare a circa 70 tone de ulei, incident ce ar fi afectat grav ecosistemul in zona. De asemenea, defectiunea putea duce la intreruperea functionarii hidroagregatului pe o perioada indelungata, situatie ce ar fi generat costuri importante si mari pierderi energetice.

„Este foarte important ca aceste retehnologizari sa se faca la timp, pentru a evita riscurile majore“, a precizat Oprea, aratand ca, in urma lucrarilor de modernizare, se reduc la minimum riscurile de mediu, iar durata de exploatare a hidrocentralei va fi prelungita cu inca 30 de ani.

Prin Portile de Fier I si Portile de Fier II se asigura 41% din energia produsa in unitatile Hidroelectrica. Pentru anul in curs, bugetul companiei alocat investitiilor se ridica la 5733 miliarde lei (circa 173 milioane dolari), din care aproape 90% reprezinta surse proprii.