Emisiunile de televiziune care au ca subiect sexul contribuie la scaderea varstei primului contact sexual. Dar mai ales aceste emisiuni ii incurajeaza pe adolescenti la practicarea relatiilor sexuale orale.

MAGDA MARINCOVICI

Adolescentii care au facut o pasiune pentru emisiunile tv cu continut sexual ar putea avea de doua ori mai mare “sansa“ de a-si incepe viata sexuala, comparativ cu ceilalti care nu se dau in vant dupa asemenea programe. Doctorul Rebecca Collins, psiholog californian, a studiat legatura dintre aceste emisiuni si varsta la care adolescentii au raporturi sexuale.

Pentru aceasta, psihologul Collins a discutat cu aproape 1.800 de adolescenti, cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, despre emisiunile tv preferate si experienta lor sexuala. Concluziile au fost consemnate si comparate periodic, timp de un an. Autoarea studiului precizeaza ca au fost selectate emisiunile tv cu continut sexual.

Apoi au fost departajate in emisiuni care vorbesc despre sex si emisiuni care expun explicit in imagini raportul sexual si comportamente riscante. Potrivit psihologului Collins, cele doua categorii de emisiuni ii influenteaza in egala masura pe adolescenti, in sensul ideii pe care acestia si-o fac asupra comportamentului sexual “normal“, stimulandu-le intr-o sexualitate activa.

RISC. Studiul dovedeste ca tinerii care privesc un numar mare de programe cu continut erotic debuteaza in viata sexuala mult mai devreme. Mai mult, acesti adolescenti sunt si cei care se lanseaza cu multa usurinta in raporturi sexuale orale sau de alta natura.

Pentru psihologul Collins, tinerii de 12 ani care urmaresc sistematic aceste emisiuni se comporta deja ca adolescentii de 14-15 ani care nu sunt atrasi in mod deosebit de acestea. Studiul efectuat de psihologul Collins a pornit de la faptul ca in Statele Unite doua treimi din emisiunile de divertisment au continut sexual si sunt programate la ore mai mult decat confortabile pentru tineri.

Din aceasta cauza, autorul studiului ii sfatuieste pe parinti sa considere o problema foarte serioasa influenta televiziunii asupra sexualitatii si sa limiteze in mod gradual perioada petrecuta in fata televizorului cu scopul de a urmari aceste emisiuni.

MODELE NOCIVE SI LIPSA DE COMUNICARE

Medicul Nicolae Calomfirescu precizeaza ca studiul readuce in discutie problema influentei media asupra comportamentului. Este foarte important ce si cum sunt transmise informatiile. Pentru ca se creeaza adevarate modele care pot fi extrem de nocive, si care pot avea influente majore asupra comportamentului in general si al celui sexual in special.

Emisiunile de televiziune sunt o data in plus importante, deoarece imaginea are o putere de persuasiune mult mai mare comparativ cu cuvantul. Situatia se poate complica si mai mult in conditiile lipsei de supraveghere din partea parintilor, a scurt-circuitarii comunicarii intre parinti si tineri, intre tineri si prietenii lor.