O parte dintre investitorii straini prezenti in Romania spun ca nu au prea multa incredere in institutiile financiare si administrative ale tarii, potrivit unui studiu al companiei de consultanta KPMG. Printre punctele negre, investitorii au mentionat birocratia si coruptia, dar si sistemul bancar romanesc.

GREUTATI. Companiile straine care fac investitii in Romania intampina dificultati cand vine vorba despre obtinerea unor credite. “E dificil sa finantezi o afacere de mari dimensiuni prin intermediul sistemului bancar romanesc” – afirma Benesh Avital, presedintele Eurombank, citat de un studiu al Oxford Business Group.

“Daca vrei sa investesti in Romania, trebuie sa vii cu bani de-acasa si sa nu te bazezi prea mult pe creditele bancare de aici. Trebuie sa fii prudent si sa ceri intotdeauna sfatul unui consultant local”, a mai spus acesta.

NESIGURANTA. Si marii investitori – ENEL si OMV – care au cumparat cele doua companii nationale de distributie a energiei electrice, respectiv Petrom, au cerut statului asigurarea securitatii financiare a investitiilor facute, potrivit Oxford Business Group.

Ambele companii au ridicat problema sigurantei financiare a investitiilor lor din Romania, iar data fiind dimensiunea investitiilor facute, cererea privind asemenea asigurari nu e deloc surprinzatoare.

Astfel, OMV datoreaza statului roman 700 de milioane de euro pentru 33% din actiunile Petrom, in timp ce italienii de la ENEL au de platit 111 milioane de euro pentru cele doua companii de electricitate.