Autoritatile din Timisoara privesc neputincioase, de citiva ani buni, la scandalurile provocate de clanul Milutinovici. Falimente rasunatoare,dosare uitate prin sertare, batai, singe, demisii ale politistilor curajosi, toate acestea au, in Timisoara, fire care duc catre numele Milutinovici.

Copiii fostului secretar general al filialei locale a PSD au fost deseori asemuiti cu celebrii copii ai fostului baron al Craiovei, Constantin Raducanoiu. Ultima isprava a avut loc in aceasta saptamina, cind Marius Demmian, un fotbalist al echipei Poli Timisoara, a fost injurat si batut, aparent fara vreun motiv, de sase persoane.

Printre acestea, Ciprian Milutinovici, unul dintre fiii fostului lider al PSD Timis. Demian a mai incsat o bataie si cind a mers la politie sa reclame incidentul. Conform politistilor timisoreni, principalii suspecti pentru agresarea fotbalistului (care necesita opt zile de ingrijiri medicale) sint Ciprian Milutinovici si apropiatii lui.

Unul dintre acestia este Liviu Dascau, despre care se spune ca ar fi garda de corp a celuilalt frate, Sergiu Milutinovici. Dascau este principalul suspect in agresarea ziaristului Ino Ardelean.

Familia fostului lider al PSD Timis, Eugen Milutinovici, este extrem de cunoscuta in Timisoara, inlusiv in zonele ei penale: lume interlopa, politie, procuratura. Tatal, secretar general al PSD Timis pina in iulie a.c. a lasat in urma mai multe firme falimentate si a adunat citeva dosare penale, marea majoritate fiind musamalizate.

Singura care se ocupa serios de politica este sotia, Emilia Milutinovici, presedintele Organizatiei de Femei a PSD Timis. Ce-i drept, si fiii Sergiu si Ciprian sint membrii TSD Timis. Prin faptele lor, scandaluri si batai, ei par ca si-au luat ca model pe fratii Raducanoiu din Craiova.

Chiar si viitorul ginere al lui Milutinovici senior, Nenad Vuletici, are citeva dosare pe “zona” economica. La nunta Iasminei Milutinovici cu Nenad este asteptata aproape toata lumea interlopa a Timisoarei.

Caracatita de fini, nasi, fii si fiice

Ex-secretarul general al PSD Timis, Eugen Milutinovici, a fost pina de curind unul dintre cei mai influenti oameni din judet. In jurul sau s-a format o adevarata cupola cu implicatii in lumea politica, politie, procuratura, mediul de afaceri. Milutinovici este nasul fiicei ex-presedintelui CJ Timis, Dan Ioan Sipos, si a fost mina dreapta a ex-presedintelui filialei, Dan Poenaru.

Finul lui Milutinovici este comisarul sef Gheorghe Moldovan, adjunct al IPJ Timis. In cercul sau apropiati se afla Valentin Romanu, fost procuror-general adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Timis, precum si fostul director al SRI Timis, Ion Calin, trecut in rezerva tocmai din cauza acestei relatii.

Asa se explica, se spune, faptul ca mai multe dosare penale pe numele tatalui au fost tinute ani in sir in sertare.

Totusi, exact in timpul alegerilor locale, cind PSD si-a inceput declinul, oamenii legii au inceput sa-si faca treaba, iar capul familiei a fost pus sub urmarire penala. Surse din politie sustin ca au inceput sa fie luate la purecat dosare mai vechi, musamalizate la vremea respectiva.

Scandaluri musamalizate

La rindul lor, beizadelele Sergiu si Ciprian au fost implicate in tot felul de scandaluri, absolut toate ingropate de politisti, pe motiv ca nu au existat reclamatii. Probabil de aceea, Sergiu si Ciprian au considerat ca pot sa dea nestingheriti cu pumnul, parul si lanturile, alaturi de alte nume sonore din lumea interlopa timisoreana.

Anul trecut, la sarbatorirea majoratului lui Ciprian, in sala de receptii a Hotelului Continental, s-a declansat o bataie monstruoasa. Toaleta a fost plina de singe, iar pe jos s-au gasit mai multi dinti. In aceeasi noapte, un automobil Volkswagen a disparut din fata hotelului, fiind adus inapoi spre dimineata.

Un alt scandal mediatizat a avut loc in 17 iulie 2003, in fata unui internet-cafe de pe bd. Cetatii. Ciprian Milutinovici si prietenul sau, Liviu Dascau, au luat la bataie mai multi tineri. Printre acestia, fiul colonelului de politie Emil Husariu. Pentru stingerea conflictului au intervenit luptatorii DPIR, care au gasit in masina beizadelei bite si lanturi.

S-a musamalizat si acest caz, iar colonelul Husariu a iesit la pensie.

Alta data, Sergiu Milutinovici a batut doi oameni din orchestra restaurantului Lepa Brena, fiindca nu-i placea cum cinta.

“Vorbeau cu noi ca cu niste cirpe. Pe un coleg de la sectia II l-au scuipat si au zis ca se pisa pe el. Ne era frica sa raportam, fiindca stiam ca un coleg de-al nostru a fost dat afara din cauza lor. Tatal lor avea mare influenta in oras. Am tacut ca fraierii si asta e”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un ofiter din Politie.

“Treceau pe linga un agent de circulatie, opreau in fata lui si ii strigau: “Garcea, m..e!” si jap, o flegma”, ne-a declarat un alt ofiter.

Ilie Sirbu: “M-am saturat de familia asta”

Presedintele PSD Timis, Ilie Sirbu, s-a declarat, ieri, neincrezator in capacitatea politistilor timisoreni de a rezolva cazul Damian: “Am vorbit cu Toma Zaharia sa trimita o echipa de la Bucuresti pentru nu fi musamalizat si acest caz. Daca se dovedeste ca a fost implicat fiul lui Milutinovici, evident ca va fi exclus din partid.

Nu accept acest stil mafiot de reglare de conturi, cu masini blocate in trafic si dreptate facuta cu pumnul”. In privinta tatalui, Sirbu a declarat ca i-a mai acordat un termen pentru a demonstra ca nu are probleme penale. “I-am dat termen pina saptamina viitoare sa ne aduca dovada. A avut timp suficient.

M-am saturat de familia asta si de problemele pe care ni le-a facut”, a afirmat Sirbu.

Chestorul Dorel Andras, seful IJP Timis, ne-a declarat ca va politia va fi obiectiva in acest caz. “Va garantez ca se va face dreptate si vom ancheta cazul corect”, a spus Andras.

“Bodyguardul” lui Milutinovici jr., suspectul principal in cazul Ino Ardelean

Ofiteri din cadrul IPJ Timis afirma ca Liviu Dascau (27 de ani), principalul suspect in cazul ziaristului Ino Ardelean, este implicat si in agresarea fotbalistului Marius Demian de la Poli Timisoara. Dascau face parte din anturajul fratilor Sergiu si Ciprian Milutinovici, iar apropiati ai familiei sustin ca acesta ar fi chiar un fel de garda de corp a lui Sergiu.

“Ori de cite ori a facut ceva si noi am intervenit, a scapat, pentru simpul fapt ca era prieten cu copiii lui Milutinovici”, ne-a declarat un politist timisorean, sub protectia anonimatului.

Numele lui Liviu Dascau a fost vehiculat cu insistenta in cazul Ino Ardelean. “A fost verificat si Dacscau in acest dosar, alaturi de alte persone. Normal ca l-am anchetat din moment ce face parte din anturajul copiilor lui Eugen Milutinovici”, ne-a declarat Dorel Andras, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Timis.

Afirmatia chestorului Andras este intarita de o sursa din politie: “I se interceptau convorbirile telefonice de catre SRI. Se stia ca e implicat in cazul “Ino Ardelean”, dar nu se stie de nu a fost arestat.

Probabil sferele de influenta”. (Lucian Ursuletu)

“Sint victime ale parintilor”

Prof. univ. dr. Zoltan Bogathy, seful catedrei de psihologie de la Universitatea de Vest din Timisoara, spune ca odraslele potentatilor zilei, care isi dau tot mai des in petic in public, sint de fapt niste dezradacinati. Acesti tineri au impresia ca totul se poate cumpara si ca totul poate fi rezolvat de tata si de prietenii lui. (Stefan Both)

De ce se comporta atit de violent acesti baieti?

E ca pe vremuri, cu copiii de securisti si de stabi. Functia iti da puterea. Sint victime, pentru ca parintii lor nu au avut timp de ei. Pentru a compensa aceasta lipsa de afectiune, le dau in schimb bani, le cumpara masini si le ofera orice, in afara de afectiune parinteasca.

Sint copiii oglinda parintilor?

Sint si oglinda parintilor, si oglinda societatii. Sint asa cum au fost crescuti. Acesti copii nu au nici un merit. Fac parte din prima generatie de bogatasi. Dar sint si exceptii. Unii merg la scoala sau la facultate, lucreaza la firmele parintilor sau se ocupa de afaceri.

De ce trebuie sa se dea mari?

Cei care se dau mari vor sa iasa in evidenta. Sa afle toata lumea ca au o masina de 30, 40 sau 80.000 de euro. Tinerii acestia sint dezradacinati. Au impresia ca pot cumpara orice cu bani de la diplome, la titluri universitare, profesori, politisti sau judecatori. Sint lipsiti de bucurii normale, naturale. Obtin totul fara munca si efort. Politia e la cheremul lor. Politia este neputincioasa.

Regulile nu sint respectate. Totul se musamalizeaza pentru ca intervin tata, partidul, banii. Copilul a vazut ca tata a aranjat orice. El crede ca legile sint facute pentru noi, nu pentru el. Stie ca nu se poate intimpla absolut nimic, ca totul se aranjeaza. Sint convins ca acest Milutinovici junior este un tip insignifiant. Traieste in umbra tatalui sau care, se stie, a fost o mare goanga.

Intre realitate si egoul sau exista o discrepanta foarte mare.

Vor sa ne lase un mesaj?

Vor sa ne puna cu botul pe labe, sa nu avem curaj sa reactionam. Ei stiu ca lor nu li se poate intimpla absolut nimic. Problema este ca isi vor gasi toti nasii pentru ca, la un moment dat, apare intotdeauna unul mai tare. Cu banul rezolva totul. Din pacate, au dreptate. La noi functioneaza foarte bine sistemul.

Este o mare problema care, daca nu va fi rezolvata cumva, ne asteapta perioade grele, si asta pentru ca politia nu isi face datoria. Presa incearca sa faca un pic de scandal - asta e rolul presei - dar atit.

Care este rezolvarea?

Pe viitor vom avea consecinte foarte mari. Societatea romaneasca va fi un cazan. Se vor acumula foarte multe frustrari, nedreptati, suparari, iar organele abilitate nu reactioneaza. Oamenii isi vor face dreptate singuri. Au inteles ca degeaba merg la politie sau judecatorie. Va veni o perioada cind lumea isi va face dreptate. Acesta este previzibil pe termen lung.