Autoritatile au efectuat in acest an, pentru prima oara, un control in toate institutiile publice care au centrale termice. In scoli, gradinite, spitale, cinematografe, biserici si alte incinte exista un total de peste 10.000 de asemenea agregate. In urma controlului s-a constatat ca, dintre acestea, numai vreo 2.000 de echipamente au autorizatie de functionare.

Verificarile s-au facut dupa ce anul trecut o centrala termica dintr-o scoala a explodat.

Iarna trecuta, o centrala termica din comuna Ibanesti, judetul Mures, a explodat. Din fericire n-au fost victime printre elevi si profesori.

Mai grav era insa faptul ca niciodata pana in acel moment nu se facuse un control la toate institutiile publice din tara noastra, sa se vada cate centrale termice sunt montate in crese, gradinite, spitale, scoli, cinematografe si tot felul de alte incinte, pana si in biserici.

Ministerul Economiei a emis, la 30 ianuarie 2004, Ordinul nr. 42, prin care s-a dispus cuantificarea exacta a tuturor centralelor termice din "unitatile aflate in subordinea administratiei publice" dupa cum a fost scris in acel act normativ si bineinteles verificarea calitatii acestor centrale.

Treaba a cazut in sarcina Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). Mai bine de opt luni a durat operatiunea, iar la 1 septembrie 2004 au aparut si rezultatele.

Statistica ISCIR arata ca in institutiile publice din tara noastra sunt 10.059 de centrale termice. Ceea ce surprinde la acest total este faptul ca numai 2.309 centrale termice erau autorizate sa functioneze. Un calcul simplu ne arata astfel ca 7.750 de agregate de asemenea gen nu aveau autorizatie de functionare.

De ce onorabilii sefi ai institutiilor publice respective nu s-au grabit sa-si autorizeze centralele pana acum? Asta este o intrebare pe care tot Ministerul Economiei va trebui s-o puna celor care le administreaza. Rezultatele controlului au ajuns deja pe masa respectivului minister.

Semnale de alarma

Pana acum s-a vorbit mai mult de persoanele fizice care si-au montat centrale termice in propriile apartamente. S-a spus ca multi ani dupa 1990, piata romaneasca a fost invadata de centrale termice la mana a doua, unele extrem de periculoase prin calitatea lor dubioasa.

Si in acest caz ISCIR a tras mai de mult un semnal de alarma si a dispus ca toate centralele termice sa fie controlate o data la doi ani.

Dar iata ca a fost nevoie de un accident la o centrala termica dintr-o scoala, precum cea din judetul Mures, pentru ca Bucurestiul sa afle ca nu numai unii particulari si-au montat "bombe" in casa, ci acelasi fenomen se regaseste si la o parte dintre institutiile publice.

Oficialii de la ISCIR au tinut totusi sa ne linisteasca. In cazul centralelor termice neautorizate, majoritatea acestora sunt in buna stare de functionare, fara pericol de accidente. Acolo unde s-au depistat centrale cu defectiuni, acelea au fost scoase din functiune, am auzit din aceleasi surse.

Nu ni s-a prezentat un numar clar - cate centrale erau defecte si au fost scoase din uz si cate sunt bune, desi nu erau autorizate. Institutiile publice unde centralele termice sunt bune, dar nu au actele necesare pentru functionare, au primit termen de cel mult cateva saptamani pentru a-si autoriza agregatele. Fara autorizatie, conform legii, aceste centrale nu pot fi pornite.

N-ai autorizatie, nu ai nici gaz pentru functionarea centralei.