Cunoscutul interpret de muzica usoara Dan Spataru a fost condus pe ultimul drum, sambata, de catre familie si prieteni. Mii de bucuresteni s-au inghesuit pe aleile Cimitirului Bellu pentru a asista la inmormantare.

Printre cei care au venit sa-i aduca un ultim omagiu cantaretului Dan Spataru s-au aflat numerosi colegi ai artistului: Madalina Manole, Oana Sarbu, Horia Moculescu, Benone Sinulescu, Romica Tociu, Silvia Dumitrescu, Maria Dragomiroiu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Nicu Constantin, George si Viorel Paunescu, Tamara Buciuceanu-Botez si Victor Socaciu.

Prietena de-o viata a artistului, Mirabela Dauer, a fost alaturi de familia acestuia. Tot ea a fost cea care, cu privirea indurerata si fara sa spuna un cuvant, inmana microfonul personalitatilor care au vrut sa ia cuvantul dupa slujba religioasa.

"Cel mai mare dintre noi, artistii", a spus Alexandru Arsinel despre cel disparut. "Arta lui nu va fi niciodata egalata. Vor trece anii ca norii lungi pe sesuri si cine stie daca se va mai naste minunea lui. Marii artisti nu mor niciodata. Un om si un artist fara seaman a fost pe acest pamant: Dan Spataru", a incheiat Arsinel.

Horia Moculescu a vorbit despre Dan Spataru ca despre "cea mai mare vedeta pe care a dat-o Romania".

Ovidiu Komornic a propus Primariei ca bulevardul dintre Piata Unirii si Universitate sa poarte numele lui Dan Spataru. Propunere aplaudata de entuziasti...

Tristete si curiozitate

Pana la locul de veci de pe Aleea Artistilor, cortegiul funerar si-a facut cu greu loc prin multimea adunata pe aleile cimitirului, multime care, la iesire din capela a sicriului, l-a omagiat pe celebrul cantaret cu un nepotrivit si prelung ropot de aplauze ce au rasunat pentru ultima oara in onoarea lui Dan Spataru.

In contradictie cu sobrietatea si tristetea sincera a celor care stateau in umbra ascultand slujba oficiata de un sobor de cinci preoti in frunte cu IPS Teodosie Snagoveanul, episcopul Tomisului, o multime de curiosi se calca pe picioare si se imbulzea gata-gata sa doboare dricul, in speranta de a vedea trupul neinsufletit al cantaretului.

Pe la orele amiezii, inainte cu mult ca sicriul sa fie scos afara, lumea se adunase deja in fata capelei Cimitirului Bellu, in speranta unei panorame cat mai bune. Marea majoritate a "publicului" era formata din persoane de varsta a treia care isi dadeau coate si se certau pentru un loc la intrare.

Desi varsta a treia - reprezentata prin doamne pestrit gatite ca de sarbatoare in culori care nu aveau nimic din decenta unui doliu - era majoritara, in multime se vedeau chiar si copii purtati de parintii lor pe umeri, ca la spectacol, pentru a fi siguri ca acestia nu pierd nimic din eveniment. Cateva batrane s-au luat la cearta cu fortele de ordine care au venit sa le dea jos.

"Vrem sa ne vedem si noi la stiri", a spus zambitoare o doamna in varsta, imbracata in roz, cu cercei lungi si cu palarie cu flori...

O cariera de peste patru decenii

Dan Spataru s-a nascut la 2 octombrie 1939, in comuna Aliman, judetul Constanta. In 1963 a absolvit Facultatea de Sport din Bucuresti, iar in timpul studentiei s-a inscris in brigada artistica a Casei Studentilor. Aici a fost remarcat de Sorin Grigorescu, regizor TV, care i-a propus sa mearga la o emisiune de varietati cu public. Acesta a fost debutul sau pe o scena profesionista.

Dan Spataru a debutat in 1962; cinci ani mai tarziu a castigat "Premiul de interpretare" la Festivalul de muzica usoara de la Mamaia, cu melodiile "Tarancuta, tarancuta" si "Cu cine semeni dumneataa??.