Presedintele George W. Bush si rivalul sau democrat John Kerry au ingropat securea razboiului pentru o zi, in care America si-a plans cele 2.973 de victime ale atacului de acum trei ani de la World Trade Center.

"Tara noastra este mai sigura decat acum trei ani, dar nu suntem inca in siguranta", a spus Bush in discursul sau saptamanal radiodifuzat.

Presedintele a tinut un minut de reculegere pe peluza de la Casa Alba, fix la ora 8:45 cand primul avion a lovit turnul de nord al WTC, apoi si-a citit mesajul in direct, inconjurat de rudele victimelor de la 11 septembrie, de politistii si pompierii care s-au aflat atunci in linia intai.

"Lupta binelui contra raului s-a concentrat intr-o singura dimineata", a spus presedintele, reluand filmul celor 106 minute scurse intre lovirea primului turn al WTC si prabusirea unui avion in Pennsylvania, de unde Bush se intorcea in acel moment spre Washington.

"11 septembrie a dezvaluit ce e mai bun in noi", a spus si opozantul lui Bush la alegerile din noiembrie, John Kerry, cerandu-le americanilor "sa-si aminteasca pentru totdeauna ca nu-i vom invinge pe cei care incearca sa ne distruga decat daca vom ramane alaturi intr-o America unita".

Kerry a depus sambata dimineata un buchet de crini albi la Memorialul 11 septembrie din orasul sau natal, Boston, iar seara a participat la festivitatile de la Opera din oras. Nici in aceasta zi Kerry nu s-a dat inapoi sa atace planurile Casei Albe, care blocheaza reforma serviciilor de securitate.

"Vom raspunde maine", a fost raspunsul stafului de campanie al lui Bush, prin purtatorul de cuvant Read Dickens. Administratia a fost reprezentata, la cel mai inalt nivel, de catre secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, la cimitirul Arlington, unde au fost comemorate victimele atacului de la Pentagon, cu al treilea avion-kamikaze.

Ceremonie mai discreta

La asa-numitul "Ground Zero", locul Turnurilor Gemene care arata acum ca un imens santier, politicienii nu si-au facut aparitia in ziua comemorarii. La New York, festivitatile de comemorare a tragediei din 2001 au fost dominate de discursurile fostului si actualului primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani si Michael Bloomberg.

Rudele au venit de dimineata sa arunce trandafiri in cele doua bazine de pe locul turnurilor. Ritualul recitarii numelor victimelor de catre rudele prezente, insotita de cate un comentariu si un sarut trimis spre cer, a durat trei ore. Ceremoniile s-au derulat intr-o atmosfera mai discreta decat anul trecut si acum doi ani. Cei insarcinati sa dea citire listei de peste 3.

000 de nume nu au mai fost, ca anul trecut, copii, ci parinti sau bunici ai victimelor.

In plus, corespondentii observa ca din discursurile comemorative nu au lipsit observatiile politice, amintind ca 2004 este primul an electoral de dupa 11 septembrie. O data cu lasarea serii, new-yorkezii au asistat la traditionalul "Tribut al luminii", lansarea din Battery Park City a doua sageti luminoase, imitand forma si marimea Turnurilor Gemene.