Dupa ce, saptamana trecuta, toate federatiile sindicale din educatie au refuzat „oferta maximala“ de marire a salariilor dascalilor prezentata de ministrul delegat pentru Relatia cu partenerii sociali, Bogdan Niculescu Duvaz, si au anuntat ca vor boicota inceperea anului scolar, astazi, Guvernul le va prezenta sindicalistilor o oferta imbunatatita de majorare a salariilor.

Ministrul Duvaz a declarat, ieri, ca oferta va fi finalizata astazi si va raspunde solicitarilor formulate de federatiile sindicale transmise premierului Adrian Nastase, dar va tine seama si de angajamentele internationale asumate de tara noastra.

Ultima declaratie a lui Duvaz asupra cresterilor salariale din invatamant sublinia faptul ca eventualele modificari salariale se vor face in cadrul si in limitele ofertei prezentate deja sindicalistilor. Tot atunci, Duvaz a mentionat ca este vorba de o crestere serioasa si consistenta, chiar daca sumele avansate sunt impozabile.

La randul sau, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, este optimist in ceea ce priveste rezolvarea problemei salarizarii personalului din invatamant, precizand ca, de fapt, profesorii au anuntat ca vor boicota inceperea anului scolar, au anuntat un miting de protest pe 5 octombrie, dar nu au spus ca vor face greva.

Intr-un ultim efort de a contracara nemultumirile sindicalistilor si de a impiedica blocarea anului scolar, Ministerul Educatiei a transmis inspectoratelor scolare judetene noua grila de salarizare, pentru a fi lipita eventual la avizier, astfel incat dascalii sa se convinga ca este intr-adevar vorba de o crestere salariala si ca sindicalistii nu au intru totul dreptate.

Reprezentantii celor patru federatii sindicale reprezentative din invatamant au refuzat oferta Guvernului, explicand ca, dupa impozitarea respectivelor sume, dascalii nu vor avea in plus la salariu decat, cel mult, cateva sute de mii, iar marirea nu este reala, avand in vedere ca ea cumuleaza indexarea de 6% si cresterea de 5% din luna mai.

Astfel, profesorii au decis sa iasa in strada chiar in ziua deschiderii anului scolar, adoptand acelasi calendar de proteste incepand cu 15 septembrie. Daca revendicarile nu le vor fi solutionate, cadrele didactice au anuntat ca vor declansa greva generala pe 11 octombrie.