Saptamana trecuta a consemnat la bursa din Sibiu tranzactionarea a 1.124 contracte futures, remarcandu-se un apetit in crestere din partea operatorilor pentru contractele futures avand ca suport actiunile tranzactionate la Bursa de Valori. Numarul pozitiilor deschise pe piata futures si cea a optiunilor era vinerea trecuta de 5.046.

Pentru sfarsitul lunii pretul futures al raportului leu/dolar s-a mentinut la 33.900 lei. Tendinta de depreciere a dolarului fata de euro a fost principala cauza a stabilizarii pretului de la Sibiu. In aceste conditii, pretul futures al raportului leu/euro cu scadenta septembrie a stagnat la 41.275 lei.

Victor Pop, de la SSIF Vanguard, crede ca „evolutia ascendenta a euro fata de dolar, in primul rand, si leu, in al doilea, a survenit pe fondul implinirii a trei ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie si a mentinerii unui deficit comercial mare in SUA.

Probabil ca aceasta tendinta nu va dura foarte mult, iar paritatea va reveni spre cotatia de 1,21 dolari/euro, ceea ce va readuce probabil si cotatiile raportului leu/euro la nivelurile cu care ne-am obisnuit in ultima perioada. In cazul, mai putin probabil, in care euro va creste spre 1,25 dolari, cred ca vom vedea

cursul euro urcand spre 42.000 lei”.

Pe piata paritatii euro/dolar au fost tranzactionate primele contracte cu scadenta decembrie. Ele au fost realizate la valori cuprinse intre 1,2135 – 1,2150 dolari.

Pentru scadenta lunara tranzactiile au fost realizate luni si marti la preturi cuprinse intre 1,2076 – 1,2125 dolari. Preturile

s-au mentinut in acelasi ecart si la jumatatea saptamanii, pentru ca de joi ele sa inceapa sa creasca. Vineri, piata s-a deschis la un pret de 1,2210 dolari, pentru ca ultimele contracte sa fie realizate la 1,2275 dolari.

La jumatatea saptamanii trecute increderea operatorilor in evolutia pozitiva a titlurilor SNP s-a temperat, cotatiile pentru scadenta septembrie coborand pentru prima data sub pretul de tranzactionare inregistrat la BVB. Daca pana atunci preturile futures oscilau fata de cele spot la valori mai mari cu 50 – 150 lei/actiune, luni si marti tranzactiile realizandu-se la 2.331 – 2.

424 lei, la jumatatea saptamanii ele au coborat pana la un minim de 2.300 lei, fata de 2.350 lei, cotatia de la BVB. Fluctuatiile s-au mentinut si in urmatoarele doua zile, preturile fiind cuprinse intre 2.350 si 2.425 lei. In opinia lui Ioan Aleman, director de tranzactii la BMFMS, „piata DESNP cu scadenta lunara

s-a dovedit profitabila atat pentru investitorii care au executat arbitraj, cat si pentru speculatorii care au initiat pozitii de vanzare, in special dupa anuntarea achizitionarii SNP de catre OMV, perioada cand cotatiile futures au atins valori maxime de 2.700 lei”.

Pentru scadenta decembrie tranzactiile au continuat sa fie realizate la preturi mai mari comparativ cu pretul spot, la preturi cuprinse

intre 2.600 si 2.665 lei.