Profitul net al celei mai mari companii italiene de utilitati, Enel, a crescut cu 70,6 la suta in prima jumatate a acestui an, datorita listarii la bursa a diviziei sale de cabluri de inalta tensiune, Terna, transmite Reuters.

Intr-un comunicat al companiei Enel, controlata de stat, se arata ca profitul pe prima jumatate de an a ajuns la 2,49 miliarde dolari.

Excluzand veniturile exceptionale, profitul s-a situat la 1,237 miliarde euro, cu 44 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2003.

Enel a anuntat ca a castigat 1,25 miliarde euro din lansarea pe piata de capital a 50 la suta din actiunile Terna, in luna iunie.

Profitul operational a crescut cu 36,6 la suta in perioada mentionata, atingand valoarea de 3,047 miliarde euro, partial datorita hotararii guvernului italian de a permite companiilor de utilitati sa foloseasca echipamentele de productie pentru un timp mai lung, ceea ce a redus din costurile de inlocuire ale acestora.

Profitul operational inainte de plata dobanzilor, taxelor, deducerilor si amortizarilor (EBITDA) a crescut cu 14,2 la suta pana la 5,349 miliarde de euro, relevand performantele inregistrate de divizia centrala de electricitate si de firma subordonata de telecomunicatii Wind.

Wind, pe care Enel planuieste sa o lanseze la bursa in 2005, a raportat un profit inainte de plata dobanzilor, taxelor, deducerilor si amortizarilor (EBITDA) de 814 milioane euro, cu 70 la suta mai mult decat in perioada ianuarie-iunie 2003. Cota de piata a Wind a crescut la 18,5 la suta in domeniul telefoniei mobile, de la 17,3 la suta la sfarsitul lunii iunie 2003.

Datoria neta a grupului Enel a scazut la 24,03 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie 2004, de la 24,17 miliarde de euro in anul precedent.