Emil Constantinescu a facut ieri cel mai important gest pentru ca fuziunea intre cele doua partide crestin-democrate, AP si PNTCD, sa fie posibila: a renuntat la orice pretentie personala.

Constantinescu a anuntat ca “in nici un caz” nu doreste sa candideze la alegerile prezidentiale si, in plus, nu solicita nici sa fie presedintele viitorului partid crestin-democrat care va rezulta din fuziunea AP cu PNTCD. El a intarit aceasta hotarire spunind ca respinge categoric o eventuala candidatura a sa la Presedintia Romaniei.

In ceea ce priveste viitoarea conducere a PNTCD-AP, Constantinescu il vede in aceasta functie pe noul lider al PNTCD, Gheorghe Ciuhandu (primarul Timisoarei).

De ce ati facut gestul de a renunta la orice pretentie personala? Ma refer si la candidatura pentru Presedintia Romaniei, dar si la conducerea viitoarei structuri politice.

Intotdeauna am pus in primul plan succesul proiectului politic, al unui partid puternic, popular. Este un proiect important pentru Romania, nu pentru un partid sau altul, nu pentru o persoana sau alta.

De ce ar avea de cistigat noua formatiune daca dumneavoastra va retrageti si din cursa prezidentiala si nici nu veti fi la conducerea noii structuri politice?

Consider ca mult mai bine pot intra in aceasta lupta politica impotriva sistemului oligarhic din Romania, care transcede toate partidele politice parlamentare, din pozitia unui om care nu poate fi nici cumparat, nici santajat, nici acuzat ca urmareste vreun scop personal. Cred ca asa il pot ajuta cel mai bine pe cel pe care-l vom desemna candidat.

Eu nu am nevoie de o functie care sa-mi dea prestigiu. Dupa parerea mea, candidatul noii formatiuni trebuie sa fie o persoana noua, al carei program trebuie sa fie ca si al noului partid, indreptat spre viitor, un partid european, cu capitole de negociere care sa plece de la capitole incheiate cu UE, trebuie sa militeze pentru o societate de tip european.

Ziceati de domnul Ciuhandu, poate fi el persoana care sa conduca acest partid?

Normal, pentru ca pe el l-am mai sprijinit si in 1996, in campania electorala, cind eram presedintele CDR, si este una dintre persoanele care nu m-au dezamagit nici atunci, nici acum.

Exista o similitudine intre ceea ce faceti dumneavoastra acum si modelul Valeriu Stoica. O sa va retrageti din conducerea partidului ca sa ramineti ca Valeriu Stoica, un strateg din umbra?

Nu, eu nu stau niciodata in umbra. Eu am optat inca din 1990 sa stau in prima linie, voi sta in prima linie. Sigur, voi accepta orice functie, dar nu aceea de presedinte. Si nu ma retrag din partid.

Candidez, voi candida, voi conduce, probabil, listele noului partid la Senat, dar lupta politica este cu atit mai eficienta cu cit convingi electoratul si cetatenii ca nu urmaresti nici un avantaj personal, nici pentru situatia mea, ca nu am ce obtine personal, dar nici sa ocup vreo functie ca sa ma apar de vreo acuzatie.

Care va fi rolul dvs. dupa ce se va infiinta acest partid?

Un rol fundamental, care deriva din prestigiu, pentru ca dupa 1990 am un prestigiu care rezida din crearea, ca membru fondator al Solidaritatii Universitare, a Aliantei Civice, ca presedinte al CDR, un presedinte care a reusit sa construiasca un guvern de coalitie si sa schimbe definitoriu Romania. Deci nu am nevoie de o functie care sa-mi dea prestigiu.

Imi amintesc un episod dupa ce Corneliu Coposu m-a propus in 1992, dupa alegerile prezidentiale, ca presedinte al CDR, post pe care il ocupa, el s-a ridicat si mi-a oferit locul sau in fruntea unei mese la care stateau presedintii a 17 partide si asociatii civice. El s-a asezat undeva, intr-un colt oarecare al mesei.

Atunci mi-am dat seama cit de important este sa poti sa ai prestigiu indiferent unde te asezi. Am ajuns acum in situatia de a nu mai avea nevoie nici de o functie, nici de o pozitie a scaunului pe care stau pentru ca cuvintul meu sa fie ascultat.

Fuziunea, in octombrie

PNTCD si AP au decis sa fuzioneze luna viitoare, pe 16 octombrie, sub o denumire rezultata din alaturarea celor doua nume: PNTCD-AP. Cu toate ca cele doua partide vor face aceasta fuziune, noua sigla nu va putea fi folosita in alegeri din motive procedurale, avind in vedere ca termenul de 45 de zile excede programul electoral.

Astfel, PNTCD si AP au facut o conventie ca oamenii AP sa participe pe listele PNTCD la alegerile parlamentare, sub insemnul electoral al taranistilor. “Nu vor exista confuzii in rindul electoratului pentru ca ambele partide se vor sustine in campania electorala”, a precizat purtatorul de cuvint al PNTCD, Andrei Dimitriu.