In ultima perioada, autoritatile au luat o serie de masuri pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene nerambursabile de care tara noastra beneficiaza prin Programul SAPARD.

La sfarsitul saptamanii trecute, Nicolae Istudor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca beneficiarii proiectelor SAPARD au inaintat, pana la data de 9 septembrie, solicitari de finantare de peste 200 milioane euro, valoare ce reprezinta 98% din fondurile alocate pentru anul 2000.

"Ne asteptam ca, in urmatoarele doua-trei zile, cererile sa acopere intreaga suma (204 milioane de euro - n.n.)", a spus Istudor. El a aratat ca, la nivelul institutiei, se analizeaza zilnic stadiul de derulare a programului. In ceea ce priveste fondurile alocate deja, Istudor afirma ca acestea se ridica la aproximativ 140 milioane euro.

Daca la raportarile privind solicitarile de finantare stam bine, cel mai mare risc ce ameninta derularea Programului este ca beneficiarii - care au contractat deja fonduri din cele aferente anului 2000 si ale caror proiecte sunt in diferite stadii de executie - sa nu se inscrie in acest termen final - 30 septembrie -, in care trebuie sa depuna ultima cerere de plata.

In acest caz, ei vor fi nevoiti sa returneze banii, inclusiv cei deja investiti. Pe unde vor scoate camasa primariile atunci, e greu de spus. Directorul general al Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, declara recent ca numarul proiectelor pentru care beneficiarii trebuie sa inainteze solicitari de plata pana la termenul-limita - sfarsitul acestei luni - se ridica la 260.

Totodata, agentia a respins o serie de cereri, pentru ca sumele facturate nu au corespuns stadiului de realizare a lucrarilor. Corbu a mai aratat ca termenul de finalizare a unor proiecte, intarziate de inundatiile din ultima vreme, ar putea fi prelungit. Prin SAPARD, Romania are acces, in perioada 2000-2006, la fonduri UE de aproximativ un miliard de euro.