Fiscalitatea excesiva, birocratia mare si inflatia ridicata sunt principalele dificultati cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii din Romania, reiese dintr-un studiu realizat de Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNPIMMR).

Potrivit studiului, circa 73 la suta dintre IMM-uri considera ca in Romania fiscalitatea este excesiva, 57,47 la suta ca birocratia mare le limiteaza dezvoltarea activitatii, iar 51,89 la suta se plang de inflatia prea mare.

Alte neajunsuri care au reiesit din sondajul realizat printre IMM-uri sunt scaderea cererii interne, datorata scaderii puterii de cumparare a romanilor, intarzieri la plata facturilor si dobanzile ridicate la credite. "In Occident, dobanzile pentru intreprinzatori sunt sub 5 la suta, in timp ce la noi sunt duble.

Cum putem sa concuram cu o firma din Occident cand platesti 12 la suta dobanda la credite?", explica Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului. Raspunsurile referitoare la performantele afacerilor arata insa ca, si in aceste conditii, rezultatele IMM-urilor se imbunatatesc in fiecare an.

Astfel, peste 82 la suta dintre repondenti spun ca, in acest an, vor avea rezultate financiare mai bune decat anul trecut, iar peste 92 la suta anticipeaza ca vor avea performante economice superioare in 2005 fata de 2004.