Omul de afaceri Dan Voiculescu si sindicalistul Liviu Luca, pana de curand aliati de conjunctura, au intrat intr-o inclestare spectaculoasa, prin intermediul trusturilor media pe care le controleaza. Atacurile, referitoare la presupuse fraude si inginerii financiare ale adversarului, par a fi doar varful unui iceberg legat de interesele economice ale celor doi.

Umanistul Voiculescu, patronul Antena 1, si sindicalistul-manager Liviu Luca, despre care revista Capital a scris, anul trecut, ca s-ar afla intr-o alianta cu Sorin Ovidiu Vantu, nu au ascuns un lucru: ca disputa este legata de petrol.

Coincidenta face ca scandalul sa fi pornit la scurt timp dupa ce Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, a anuntat ca, pana la sfarsitul acestei luni, va fi scos la privatizare Combinatul Oltchim. Privatizat o data si readus in proprietatea statului, Oltchim ar putea deveni componenta a uneia dintre cele mai puternice companii petroliere din Romania.

Combinatul din Ramnicu Valcea a fost conceput ca parte integranta a unui complex din care sa faca parte si Rafinaria Arpechim, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Proprietarul Petrom, OMV, vrea sa renunte la rafinaria pitesteana, pentru a fuziona cu Petromidia, a lui Dinu Patriciu.

Atat Liviu Luca, cat si Dan Voiculescu au avut, pana la momentul anuntului, interese comune cu tandemul Petrom-Rompetrol. Petromservice, firma salariatilor condusi de Liviu Luca, depinde de contractele de prestari servicii acordate de Petrom. Dinu Patriciu si Dan Voiculescu sunt parteneri de afaceri, acesta din urma fiind distribuitor pentru o treime din productia Rompetrol-Petromidia.

Relatia de noncombat s-a stricat la inceputul acestei luni, cand Luca si Voiculescu au declansat ostilitatile. Scurtcircuitul nu s-a oprit doar la atacuri in presa. Cateva zile mai tarziu, Partidul Umanist, condus de Dan Voiculescu, a decis sa se alieze in alegeri cu PSD; un avantaj decisiv in orice negociere.

Liviu Luca pare sa fi inteles situatia, intrucat, la diferenta de doar trei zile, a decis sa ceara OMV sa nu renunte la externalizarea Arpechim sub forma unei societati cu raspundere limitata separata, decizie ce ar urma sa fie luata in Adunarea Generala a Actionarilor Petrom de maine. OMV „va scoate petrol tot cu romanii”, a avertizat Luca.

Intentia OMV este de a externaliza nu doar Arpechim, ci si Rafinaria Suplacu si Combinatul Doljchim. Acesta din urma face si el parte din planurile de achizitii ale Concernului Grivco, condus de Dan Voiculescu. Conform contractului de privatizare a Petrom, OMV nu poate instraina activele societatii timp de patru ani.

Totusi, Dan Ioan Popescu s-a declarat dispus sa accepte renuntarea la Arpechim mai devreme, folosind formula „nu ne vom opune“.

Detinerea Complexului Oltchim-Arpechim depinde de obtinerea, in mod simultan, atat a bunavointei statului, cat si a OMV. Ambii competitori au bunavointa, dar castigator va fi cel care va reusi sa supraliciteze. La manevra politica a lui Voiculescu, Luca a raspuns prin santaj sindical. Acesta le-a cerut petrolistilor sa constituie un „fond de greva“ pentru o luna.

O greva de asemenea amploare ar putea lua inapoi partidului de guvernamant eventualele procente pe care i le aduce PUR, cu dobanda si bonus.

De acest conflict pare sa incerce sa profite cercul de interese din jurul RAFO, care in prezent este izolat fata de orice posibila alianta. Pentru ziarul de casa Atac, Liviu Luca a devenit principalul adversar, iar publicatia a ajuns chiar sa ii ia apararea fostului „cal de bataie“, Dan Voiculescu.