In aceasta dimineata ziarul “Romania libera” urma sa contina doar citeva comunicate pe prima pagina. Unul prin care redactia acuza reprezentantul trustului german WAZ de “amestec brutal” in politica editoriala: “indicatii despre ce sa se scrie in ziar, cum sa se scrie, ce si CINE sa nu mai fie criticat”.

In celalalt comunicat, sindicatul jurnalistilor de la “Romania libera” informeaza ca a cerut politiei din Essen, Germania, aprobarea organizarii unei demonstratii in fata sediului trustului WAZ. Va prezentam protestul colegilor nostri, cu mentiunea ca reprezentantii trustului german nu au putut fi contactati.

“In urma cu patru ani, cind a venit la redactia “Romaniei libere”, domnul Erich Schumann, unul dintre patronii trustului media german WAZ, si ne-a propus o asociere, n-am crezut nici o clipa ca vom intra in cea mai neagra perioada a ziarului.

Ni s-au dat asigurari ca se va respecta principiul asocierii: partea romana se va ocupa de domeniul redactional, editorial, iar partea germana de cel economic.

Trei ani, partea germana a avut doar contacte sporadice cu partea romana, proiectele comune parind aminate sine die, dar o data cu preluarea functiei de manager la WAZ de catre domnul Bodo Hombach, la Bucuresti a fost trimis domnul Klaus Overbeck. Ne-am zis: in fine, marele trust de presa german si-a adus aminte si de asocierea cu “Romania libera”.

Numai ca reprezentantul capitalului german, in loc sa se ocupe de “partea economica” (singura sa contributie in domeniu fiind propunerea de a mari pretul ziarului la 20.

000 de lei si reducerea numarului de pagini redactionale), si-a concediat functionarii germani, dupa care a inceput tot mai insistent sa dea indicatii despre ce sa se scrie in ziar, cum sa se scrie, ce si CINE sa nu mai fie criticat.

Desi reprezentantul WAZ la Bucuresti nu poseda nici o calitate in domeniul editorial si, contrar principiului neamestecului in chestiunile redactionale, ingerintele dlui Overbeck au continuat si au culminat cu propuneri privind “unghiurile de abordare” a stirilor si articolelor, dar si cu “autori si genuri redactionale dezirabile”.

Prin aceste interventii repetate in domeniul strict redactional s-a incalcat grav intelegerea de principiu incheiata la cooptarea actionarului principal WAZ.

S-a ajuns chiar la culmi ale grotescului in momentul in care un colaborator de circumstanta al reprezentantului asociatului german, un simplu anonim in peisajul presei, a inminat conducerii ziarului, la ordinul partii germane, un “Ghid de scriitura la Romania libera”!

De 14 ani nimeni nu ne-a dictat ce sa scriem, am respectat opiniile cititorilor, nu ne-am lasat sedusi de cintecul de sirena al unor privilegii, facindu-ne din consecventa respectare a principiilor democratice emblema ziarului independent care a fost si trebuie sa ramina “Romania libera”.

N-am crezut ca presiunea exercitata acum asupra noastra, in ideea de a ne “indrepta pasii”, poate fi tot atit sau chiar mai dura decit cenzura unei perioade pe care o credeam definitiv apusa.

Am crezut ca un partener dintr-o tara autentic democratica nu poate sa nu respecte cu sfintenie principiile libertatii de exprimare si libertatii de constiinta. Mai ales ca peste tot in lume “linia” unei publicatii este data de jurnalisti, nu de capital.

In ceea ce ne priveste, am avut intreaga disponibilitate de a colabora cu specialistii partii germane la imbunatatirea ziarului (conform certitudinii ca intotdeauna este loc de mai bine), la elaborarea unei noi formule grafice, am avansat permanent propuneri de imbogatire sau chiar de restructurare a continutului editorial cu pagini tematie noi, cu rubrici noi, spre a veni cit mai mult in

intimpinarea asteptarilor cititorilor nostri fideli, dar si ale celor potentiali, am facut propuneri pentru campanii de promovare a ziarului (cum fac, de altfel, celelalte publicatii), de imbunatatire a difuzarii, de optimizare a fluxului redactional in general si de optimizare a activitatii editoriale pentru fiecare sectie in parte, mai ales ca dotarea tehnica a ziarului a ramas mult in urma

altor publicatii. Traim intr-o lume a competitiei, sectorul presei este in marea lui majoritate un sector privat si intelegem perfect necesitatea unei permanente adaptari la regulile economiei de piata. Totul insa pina la adbicarea de la principii.

Cu regret si tristete am constatat ca toate propunerile noastre au ramas fara nici un raspuns, ideea de colaborare a fost o simpla vorba in vint, ingerintele reprezentantului WAZ canalizindu-se exclusiv si tot mai insistent catre o subordonare politica a ziarului, pentru a-i distruge substanta democratica, principialitatea si a-l desparti de cititorii sai.

Cu totul stranie este si lipsa de reactie a managerilor WAZ din Germania fata de repetatele atentionari pe care le-am trimis in legatura cu activitatea dlui Overbeck.

In ultimele luni, atmosfera din redactia “Romaniei libere” s-a tensionat progresiv din cauza amestecului brutal al reprezentantului partii germane in activitatea editoriala, amestec vizind modificarea politicii si structurii editoriale prin reducerea spatiului editorial, prin reducerea spatiului destinat politicii spre a fi puse in loc pagini cu mondenitati ori chiar traduceri ale

unor articole din tabloidele straine axate pe zvonistica. Scopul e limpede: impingerea ziarului “Romania libera” catre zona bulevardiera, facila, derizorie, neconforma cu principiile dupa care s-a calauzit in acesti ultimi 14 ani. Iata cum suna recomandarile partii germane: “Trebuie comandate materiale si reportaje cu subiecte mondene din tara.

Materialele mondene vor fi asezate in pagina zilnica Eveniment”. Respectiva pagina Eveniment trebuie sa ia treptat locul paginii 3 de Politica interna. A mai venit si propunerea ca din noua grila a ziarului sa dispara paginile cu probleme sociale. Alte recomandari ale unui reprezentant WAZ in Romania: “Sesizez ca nu mai sint chiar atitea materiale despre PSD. Dar tot multe”.

Sau: “Sa se gaseasca subiecte pozitive pentru investigatii”. Asemenea ingerinte se intensifica acum, in perioada premergatoare alegerilor, cind electoratul are nevoie de cit mai multa informatie.

De luni intregi ducem o lupta surda incercind sa convingem partea germana ca trebuie sa ne pastram profilul, dar rezultatul este doar indesirea presiunilor, la inceput subtile, acum tot mai agresive. Reprezentantul WAZ a ajuns chiar sa oblige curierul postal sa-i aduca intii lui scrisorile si intreaga corespondenta venita pe adresele conducerii ziarului si ale redactorilor.

Abia dupa ce este cercetata de dl Overbeck, corespondenta este impartita destinatarilor! Practici specifice mai degraba ofiterilor STASI, nicidecum unui reprezentant al presei dintr-o tara democratica, pilon al Uniunii Europene.

In aceste conditii am facut totusi efoturi consistente pentru a pastra suplimentele tematice si editiile regionale pe care reprezentantul WAZ nu le gaseste necesare, desi trustul german este specializat in presa locala si regionala. Pentru aceasta a trebuit sa acceptam reducerea spatiului editorial in favoarea celui de publicitate. Cum ar arata un ziar numai de publicitate stimati cititori?!

Va cerem scuze ca astazi va vom priva, la prima pagina, de substanta ziarului: informatia. Nu putem nici sa urmam intocmai indicatiile dlui Overbeck si sa adaugam paginilor publicitare doar birfe si cancanuri. Sintem convinsi ca ne veti intelege si ca veti ramine alaturi de noi, colectivul redactional, la aceasta forma de protest. Am tot incercat, dar n-a fost cale s-o evitam.

Ziua de 13 septembrie 2004 o consideram cea mai neagra zi din istoria recenta a ziarului “Romania libera”...