Salariul mediu anual al managerilor din Romania se situeaza la 30.000 de euro, plasandu-se in ultima parte a unui top realizat de Mercer Human Resource Consulting, unde sunt comparate castigurile obtinute de executivii companiilor din vestul si estul Europei.

Directorii din Europa de Est au un salariu mediu anual de doar 35.000 de euro, mai putin de jumatate din nivelul de 82.000 de euro cat castiga omologii lor din Vest.

Cele mai mari remuneratii sunt inregistrate in Elvetia, unde persoanele din conducerea companiilor castiga in medie 138.000 de euro, in timp ce managerii din Austria si Danemarca primesc aproximativ 95.000 de euro. La extrema cealalta se afla directorii romani, cu un salariu mediu de 30.000 de euro, si omologii lor bulgari, cu o medie de 24.000 de euro.

"In general, directorii din Europa de Est castiga cu mult mai putin decat cei din Vest si, in plus, platesc si taxe mai mari. Dar economiile din Est au de obicei rate de crestere mai rapide, astfel ca si veniturile ar putea avea un ritm de crestere dublu fata de tarile occidentale", a declarat Carlos Mestre, partener in cadrul companiei Mercer.

In ceea ce priveste costurile de trai ale directorilor din Europa, studiul arata ca managerii din Vest pot cumpara, in medie, cu 50% mai multe produse si servicii cu salariul net decat cei din Est. Astfel, un director elvetian poate cumpara de patru ori mai mult cu banii pe care ii castiga decat un manager din Bulgaria.