"Romanii sunt exigenti si cer o calitate tot mai mare a serviciilor de comunicatii pe care le utilizeaza. Si ma refer aici la cei peste 12,9 milioane de utilizatori de telefonie mobila si fixa. Cifra este mult mai mare daca luam in considerare faptul ca o conexiune fixa permite accesul tuturor membrilor unei familii la servicii de telefonie.

De asemenea, cifra de afaceri a operatorilor de telefonie mobila a depasit 38 de mii miliarde lei in 2003, in crestere cu 10,7 mii miliarde fata de anul 2002. Ca urmare a liberalizarii, se estimeaza ca valoarea pietei de comunicatii va depasi 2,9 miliarde euro in 2004.

” a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, in deschiderea conferintei internationale „450 MHz Digitalisation”.

De asemenea, Adriana Ticau a subliniat importanta introducerii serviciilor de comunicatii electronice in zonele unde acestea nu sunt prezente, in special in comunitatile rurale. “Am dezvoltat impreuna cu Banca Mondiala un proiect care se va derula in urmatorii 4 ani.

Astfel, in zone rurale, vor fi create aproximativ 400 telecentre care urmeaza sa fie conectate prin retele de tip broadband cu primariile, scolile, institutiile culturale si bibliotecile din acele comunitati.

Anul acesta, va demara prima etapa care presupune crearea de retele ale comunitatilor locale interconectate in 30 de comune si sate.” a continuat ministrul.

Conferinta, aflata la cea de a doua editie, abordeaza teme precum avantajele utilizarii tehnologiei CDMA, evolutia pietei in domeniu, precum si noi oportunitati de dezvoltare a comunicatiilor electronice.

La conferinta au fost prezenti reprezentanti ai Presedintiei Romaniei, ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, ai comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, precum si ai mediului de afaceri.