Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat, luni, la zece zile de la criza ostaticilor din Beslan, ca va intari "radical" puterea centrala in Rusia, in special influenta Kremlinului asupra regiunilor, pentru a asigura unitatea tarii in contextul actual al amenintarilor teroriste.

In fata principalilor responsabili guvernamentali si a reprezentantilor celor 89 de regiuni ale Federatiei Ruse, intruniti pentru o reuniune extraordinara la Moscova, seful statului a recunoscut ca Rusia nu a reusit sa obtina rezultate vizibile in lupta vizand eradicarea terorismului, care, in opinia sa, are ca obiectiv dezintegrarea tarii.

"Organele puterii executive centrale si regionale trebuie sa formeze un organism unit si ierarhizat", a continuat el.

"inaltii responsabili ai subiectelor Federatiei Ruse trebuie sa fie alesi de catre parlamentele locale, pe baza propunerii sefului statului", a afirmat liderul de la Kremlin, precizand ca o lege in acest sens va fi prezentata Parlamentului pentru a fi supusa la vot pana la sfarsitul acestui an.

De amintit ca guvernatorii regiunilor si presedintii republicilor componente ale Federatiei Ruse au fost alesi pana in prezent prin vot universal direct, chiar daca, in practica, influenta puterii federale a avut o pondere predominanta in desemnarea lor.

Reforma anuntata de presedintele Putin a fost deja denuntata de partidul de opozitie Iabloko care a calificat initiativa sefului statului ca "anticonstitutionala si periculoasa". "Desfiintarea alegerilor directe in regiuni este o lovitura data federalismului rus si o insulta la adresa cetatenilor rusi", se arata intr-un comunicat al formatiunii Iabloko, citat de RIA Novosti.

Referindu-se in mod special la situatia din regiunea Caucazului de Nord, nu o data victima a terorismului, presedintele Putin a afirmat ca "teroristii trebuie sa fie eliminati direct in ascunzatorile lor si, daca situatia o va cere, va trebui ca ei sa fie nimiciti inclusiv in strainatate".

Liderul de la Kremlin a reluat astfel afirmatia facuta saptamana trecuta de seful Statului Major rus, generalul Iuri Baluevski, care a declarat ca Rusia este pregatita sa distruga bazele teroriste pretutindeni in lume.

Fara a face vreo referire la razboiul din Cecenia, presedintele Putin a insistat asupra imbunatatirii situatiei sociale din Caucazul de Nord, afectat de un somaj ridicat, ceea ce face din regiune "tinta terorismului".

Denuntand in acelasi context insuficienta politicii economice si sociale a Moscovei in Caucazul rus, presedintele Putin a anuntat crearea unei comisii federale consacrate regiunii, comisie ce va fi condusa de Dmitri Kozak, unul din apropiatii sai colaboratori.