Secretarul american de Stat, Colin Powell, a confirmat duminica faptul ca Statele Unite nu au reusit sa descopere conexiuni intre dictatorul irakian Saddam Hussein si autorii atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

"Nu am informatii despre o legatura directa intre teroristii care au comis aceste crime impotriva noastra la 11 septembrie 2001 si regimul irakian", a declarat seful diplomatiei americane pentru postul de televiziune american NBC, preluat de agentiile internationale de presa.

Cu toate acestea, Colin Powell a adaugat ca Statele Unite stiu ca au existat contacte si relatii intre reteaua terorista Al-Queda, care a comis atacurile anti-americane, si regimul lui Saddam Hussein.

Contracandidatul lui George W. Bush la Casa Alba, democratul John Kerry, a salutat imediat aceste afirmatii, apreciind ca ele contrazic declaratiile facute de vicepresedintele american Dick Cheney vineri, in cursul campaniei pentru alegerile prezidentiale de la 2 noiembrie, noteaza Mediafax.

"Secretarul de Stat Powell a fost cinstit cu poporul american in legatura cu absenta unor relatii intre Irak, Saddam Hussein si atentatele de la 11 septembrie", a declarat John Kerry. Colin Powell "a spus adevarul. Este gresit ca altii din cadrul acestei Administratii continua sa insele americanii pe tema unei legaturi care nu exista", a adaugat candidatul democrat.

"Dick Cheney continua sa insele intentionat opinia publica, stabilind o legatura intre Saddam Hussein si "11 septembrie", pentru a incerca sa includa Irakul in razboiul impotriva terorismului", a continuat sa acuze John Kerry, care i-a cerut presedintelui George W. Bush "sa spuna cine are dreptate: vicepresedintele Cheney sau secretarul Powell".

Vicepresedintele american Dick Cheney a fost unul dintre cei mai influenti membri ai Administratia de la Washington in ceea ce priveste declansarea razboiului impotriva Irakului de catre Statele Unite.