Atat in programul de guvernare al Uniunii Nationale PSD-PUR, cat si in cel al PNL-PD (Alianta DA) sunt trecute masuri economice atractive pentru electorat si aproape identice.

Si unii si ceilalti promit reducerea fiscalitatii.

Mai mult, la impozitele pe profit, ambele formatiuni au in vedere exact aceeasi reducere, de 9%.

De asemenea, se vorbeste in ambele programe de recalcularea pensiilor folosindu-se chiar aceeasi formula "la munca egala, pensii egale".

Uniunea Nationala PSD-PUR promite pensii de 100 de euro si cresterea cu 50% a salariilor bugetarilor.

PNL si PD vorbesc de dublarea efectiva a salariilor profesorilor.

PNL si PD afirma ca pun accent mai mare pe mediul de afaceri

Varujan Vosganian, de la PNL, afirma ca in programul aliantei DA se pune mai mult accent pe probleme precum mediul de afaceri, inlaturarea obstacolelor in calea initiativei private si proprietate privata.

Varujan Vosganian a declarat ca masurile pe care Alianta le va lua impotriva coruptiei si a retelelor clientelare vor duce la crestere economica.

Combaterea coruptiei este prioritara in programul aliantei DA.

“Plagiat”-sustine PSD

Capitolul apare si la Uniunea Nationala PSD- PUR.

Senatorul PSD Ion Seche, membru al comisiei economice, sustine ca alianta DA a copiat programul PSD-PUR.

Ion Seche afirma ca Alianta DA duce lipsa de specialisti pe care sa ii puna la treaba si se multumeste ca copieze programul Uniunii PSD-PUR.

Promisiunile ambelor tabere vin in intampinarea problemelor cu care se confrunta in general populatia, ceea ce poate fi o alta explicatie a similitudinilor din programe.

Care sunt insa garantiile ca aceste promisiuni vor deveni si realitate?

Ion Seche spune ca asigurarea pe care o da PSD sunt ultimii patru ani de guvernare, in care ar fi crescut veniturile reale ale oamenilor, impozitele s-au redus iar colectarile la bugetul de stat s-au imbunatatit.

Analistii contrazic

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat la BBC ca acum nu este momentul pentru reducerea fiscalitatii.

Romania se pregateste de aderare la Uniunea Europeana, subliniaza Ilie Serbanescu, ceea ce va duce la cresterea costurilor atat pentru intreprinderi cat si pentru buget.

Analitul Ilie Serbanescu afirma ca toate masurile necesare aderarii la UE vor aduce cu ele costuri care, implicit, vor arata ca va fi nevoie mai degraba de majorarea impozitelor decat de scaderea lor.