Costul final al Jocurilor Olimpice de la Atena va fi, potrivit estimarilor, cel mai mare din istoria moderna a Olimpiadei, guvernul grec avind acum de infruntat un acut deficit bugetar, informeaza BBC. Primul-ministru grec, Costas Karamanlis, a declarat ca nota de plata pentru Olimpiada, estimata la circa 8,6 miliarde dolari, inseamna ca deficitul financiar al tarii va ajunge la 5,3%.

Premierul a declarat ca de vina este fostul guvern, care a ascuns gravitatea problemelor economice cu care se confrunta de fapt Grecia.

“O mare parte din cheltuielile pentru Olimpiada, din cele sociale si de alta natura, nu au fost incluse in buget”, a semnalat premierul. “Adevaratul deficit nu a fost inregistrat. Datoria publica depaseste estimarile cele mai pesimiste”, a declarat premierul elen, instalat in functie dupa alegerile din martie.

Politicile sociale au fost aplicate cu bani imprumutati, datoriile au fost contractate in secret, iar Atena a trebuit sa isi asume nu numai cheltuielile normale rezultate din intentia de a prezenta un spectacol mai bun decit cele oferite de precedentele gazde ale Jocurilor Olimpice.

Temerile determinate de atentatele din 11 septembrie 2001 au facut ca la Atena costurile legate de securitate sa fie de cinci ori mai mari decit cele de la Sydney 2000. In plus, o mare parte a lucrarilor de infrastructura au fost terminate in ultimul moment, la preturi “umflate”. Unele lucrari s-au incheiat cu numai citeva ore inainte de ceremonia inaugurala.

In aceste conditii, deficitul preconizat este de 5,3%, aproape dublu fata de nivelul de 3% permis de Uniunea Europeana. Inainte de alegerile din martie, guvernul socialist aflat la putere atunci calculase deficitul la 1,2%. La rindul lor, socialistii au acuzat guvernul actual de “manipularea cifrelor” si de faptul ca incearca sa defaimeze bilantul fostei guvernari.

Totusi, in ciuda uriasului deficit creat, Jocurile au impulsionat industria constructiilor si au ajutat la mentinerea ritmului de crestere a Greciei, unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, comenteaza BBC.