Legea nr. 359 din 8 septembrie 2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice

In scopul simplificarii procedurilor administrative si promovarii calitatii serviciilor, se instituie procedura de inmatriculare in registrul comertului si de inregistrare fiscala a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice sau de autorizare a functionarii persoanelor juridice care, potrivit legii, au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului.

Inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se fac pe baza autorizatiei emise de primaria competenta.

Termenul de eliberare a extrasului de registru este de cel mult 24 de ore de la data inregistrarii solicitarii.

Certificatele constatatoare ca un anumit act sau fapt este sau nu este inregistrat in registrul comertului vor fi eliberate in termen de 3 zile de la data inregistrarii cererii.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000.000 lei si 100.000.000 lei, desfasurarea oricarei activitati de catre persoanele juridice inaintea obtinerii autorizarii daca, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

Legea va intra in vigoare in data de 13 octombrie 2004. La aceasta data se va abroga Ordonanta de Urgenta nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor.