Perspectivele de integrare in Uniunea Europeana si progresele inregistrate in restructurarea societatilor de stat au fost principalele elemente care au permis imbunatatirea ratingurilor acordate Romaniei- se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's.

Agentia afirma ca s-au facut progrese semnificative in restructurarea sectorului de stat si in procesul de integrare europeana.

„Evolutia buna a reformelor structurale ar trebui sa conduca la imbunatatirea financiara de durata a sectorului public"-a declarat analistul S&P Moritz Kraemer.

Calificativul pentru creditele pe termen lung in valuta a fost modificat de la "BB" la "BB plus".

In acelasi timp, ratingurile pentru datoriile in moneda nationala au fost imbunatatite de la "BB plus" la "BBB minus", pentru imprumuturile pe termen lung si de la "B" la "A minus 3" pentru scadentele scurte.

Perspectiva ratingurilor este stabila.

Potrivit comunicatului, imbunatatirea stabilitatii macroeconomice si reforma la nivelul companiilor fac ca Romania sa aiba mai multe sanse de a deveni membru al UE la data propusa, 1 ianuarie 2007.

Moderatie

Ratingurile sunt inca la un nivel scazut, sub influenta slabiciunilor administrative si dezechilibrelor externe.

De asemenea, prosperitatea economica este inca redusa, desi Romania va reduce probabil decalajul fata de tarile cu rating din categoria de risc scazut de investitii, daca guvernul va continua reformele actuale.

"Perspectivele favorabile ale Romaniei pentru integrarea europeana in 2007 sunt contrabalansate de vulnerabilitatea externa. Aderarea la UE ar face ca procesul de modernizare sa devina ireversibil”-afirma Standard and Poor’s.

La sfirsitul lunii august, agentia Fitch Ratings a revizuit de la "stabila" la "pozitiva", perspectiva calificativelor Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si in moneda nationala.

Romania este cotata de Fitch la "BB" pentru datoriile in valuta pe termen lung, iar ratingul pentru creditele cu maturitate mare in moneda nationala este "BB plus".