Dupa ce proiectul de lege cel mai asteptat al zilei - cel referitor la Ordonanta ce reglementa salarizarea cadrelor didactice - a fost retrimis la comisiile de specialitate (pentru a astepta o noua ordonanta, ce va fi data in sedinta de Guvern de joi), punctul de atractie al zilei in Camera Deputatilor l-a constituit medierea si votul final la proiectul de lege privind statutul alesilor locali.

Proiectul a trecut cu 175 de voturi „pentru“, 32 „contra“ si 37 de „abtineri“. PNL, PD si UDMR au votat contra, in timp ce PSD a votat pentru, alaturi de cativa PRM-isti, abtinerile venind din zona independentilor si a celorlalti PRM-isti.

PNL si PD au fost impotriva din cauza ca s-a eliminat din text amendamentul ce prevedea ca primarii si consilierii care parasesc partidul care i-a propulsat in administratia locala sa fie considerati independenti. „Intr-un stat aflat in tranzitie, acolo unde morala sau bunul simt nu exista, trebuie sa intervina legea.

Noi am vrut sa intervenim prin lege pentru a stopa migratia politica in administratia locala. PSD s-a opus. Sper ca in proiectul Codului de conduita a alesilor locali, care zace de trei ani in sertarele Camerei, sa reparam ceea ce au stricat astazi domnii din PSD. Si o vom face negresit din noiembrie.

In Occident, nu exista interventia legii, dar, cand un ales local pleaca dintr-un partid, este terminat din punct de vedere politic. Acolo nu te iarta nimeni“, a declarat, dupa votul final, deputatul PNL Viorel Coifan, specialist in administratie locala.

„PD a votat negativ astazi, desi in lege au intrat si doua foarte importante prevederi propuse de Alianta D.A. Dar nu vrem sa fim partasi la perpetuarea migratiei politice a alesilor locali.

Prin voia partidului de guvernamant si impotriva a ceea ce solicita foarte multa lume, inclusiv societatea civila, migratia politica - deturnarea votului electoratului - este incurajata in continuare“, acesta a fost „ultimul cuvant“ rostit la microfon de Ioan Oltean, PD, presedintele Comisiei de administratie publica. UDMR a votat impotriva pentru cu totul alte considerente.

Singurele amendamente pozitive pe care Alianta PNL-PD a reusit sa le impuna au constat in eliminarea din textul legii a infiintarii Colegiului de disciplina al primarilor si introducerea registrului de interese pentru alesii locali.

Pana inaintea alegerilor locale, Guvernul si PSD tineau foarte mult la Colegiul de disciplina, care putea sanctiona si elimina un primar chiar si pe baza unei simple decizii. Rezultatul alegerilor locale si perspectiva nu tocmai roz in ceea ce priveste alegerile parlamentare i-au facut pe cei din PSD sa faca un pas inapoi.

Aceasta pentru ca exista posibilitatea ca preconizata „ghilotina“ a primarilor sa se intoarca impotriva celor care au propus-o.