Institutia parlamentara, intens dezavuata de publicul romanesc, continua sa sfideze opinia publica. Dupa ce luni Senatul Romaniei a dat girul perpetuarii fenomenului migratiei politice in randul alesilor locali, colegii deputati au subscris si ei, ieri, la acelasi punct de vedere.

Se institutionalizeaza astfel o practica indelung dezaprobata de catre societatea romaneasca, dupa cum a relevat si ultimul studiu intreprins in aceasta problematica de catre Fundatia CURS, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform rezultatelor acestei cercetari, 71 la suta din cetatenii Romaniei ar sustine o lege care sa interzica migratia primarilor si consilierilor locali la alte partide decat cel pe listele caruia au fost alesi si doar 13 la suta s-ar impotrivi unei astfel de legi.

Mai mult, chiar premierul Adrian Nastase se erija in luna martie a acestui an intr-un luptator ferm impotriva migratiei politice, fenomen definit de el ca "sursa a oportunismului politic".

Intre timp insa, proiectul de lege care permite in continuare alesilor locali sa migreze de la un partid la altul a fost adoptat de Parlament, cu sprijinul total din partea PSD si PRM, opozitia vehementa din partea PNL, PD si UDMR nereusind sa contrabalanseze pozitia reprezentantilor puterii.

Senatorii si deputatii, pe aceeasi voce

Senatorii au aprobat solutia Comisiei de mediere privind eliminarea din proiectul de lege privind statutul alesilor locali a unui articol ce le-ar fi permis consilierilor locali sau judeteni doar statutul de independenti in cazul demisiei din partidul pe listele caruia au fost alesi.

Camera Deputatilor, initial, a retrimis textul propunerii legislative la Comisia Juridica, in urma unei cereri a PNL si PD. Deputatii Ioan Oltean si Puiu Hasotti au aratat ca eliminarea acestui articol este bizara si ca este necesar ca migratia alesilor locali sa nu fie incurajata.

Cu toate acestea, marti, Camera Deputatilor a adoptat cu o larga majoritate acest proiect de lege, chiar daca deputatul PNL Puiu Hasotti le-a cerut colegilor sai sa dea "un semnal politic benefic pentru societatea romaneasca si pentru intreaga atmosfera politica".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a motivat decizia Camerei prin necesitatea armonizarii textului legii cu o decizie a Curtii Constitutionale.

PNL, PD si UDMR protesteaza

Deputatii PNL, PD si UDMR s-au opus vehement acestui proiect in forma in care a fost el adoptat, deputatul Ioan Oltean evidentiind inconsecventa demonstrata de partidul de guvernamant, dar si avantajele pe care PSD le-a avut de pe urma acestui fenomen in perioada 2000-2004.

"Este o surpriza aceasta atitudine a puterii, avand in vedere ca Adrian Nastase facea, in urma cu cateva luni, mare valva cu o initiativa care bloca migrarea alesilor de la un partid la altul", a opinat Oltean.

UDMR a protestat fata de alta prevedere a legii, respectiv posibilitatea tragerii la raspundere a alesilor locali pentru votul acestora, deputatul Marton Arpad precizand ca UDMR va initia o propunere legislativa care sa modifice statutul alesilor locali.

Parvulescu: Nu legea interzice migratia!

Analistul politic Cristian Parvulescu nu considera ca prin Statutul Alesilor Locali ar putea fi impiedicata migratia politica, precizand ca "atat timp cat alesii locali au dreptul, ca orice persoana, la libertatea de a alege, de optiune, ei pot sa isi schimbe partidul, nu putem interzice acest lucru prin lege".

Parvulescu este de parere ca "migratia politica este un fenomen firesc atunci cand apar probleme de constiinta, iar cetatenii ar trebui sa fie cei care sa aprecieze daca migratia este sau nu in interesul lor".

Totodata insa, "studiul CURS a demonstrat ca cetatenii nu au sanctionat migratia politica, iar partidele, la randul lor, au profitat de pe urma acestui fenomen", a explicat politologul posibilele motivatii ale perpetuarii unor prevederi legislative care incurajeaza migratia politica.

Pentru perioada urmatoare, Parvulescu preconizeaza o scadere in amploare a migratiei politice, cauzata de tendintele accentuate de bipolarizare a spectrului politic romanesc. "Nu vom asista insa la o disparitie a traseismului politic, atat timp cat partidele politice nu vor fi consolidate si nu vor fi capabile sa creeze fidelitati valorice", a conchis analistul politic.

Tanase: Partidele se gandesc la viitorul lor

Adoptarea de catre Parlament a Statutului Alesilor Locali, prin care li se confera acestora posibilitatea migrarii de la un partid la altul, nu este privita cu ochi buni nici de analistul Stelian Tanase. Acesta explica astfel de prevederi prin "conservatorismul clasei politice romanesti, indiferent de culoarea politica".

Recentul demers al institutiei parlamentare ilustreaza, in opinia lui Tanase, accentul pe care partidele politice il pun asupra viitorului lor pe termen scurt si mediu.

Analistul considera ca, in functie de calculele pe care fiecare formatiune si le face inainte de alegerile generale, interesul partidelor pentru tolerarea migratiei se manifesta ferm. "Fiecare partid conteaza pe racolarea a cat mai multi alesi locali dupa terminarea alegerilor", conchide Stelian Tanase, apreciind in acelasi timp ca "ar trebui mai multa rigoare in clasa politica romaneasca".

Boda: Pledez pentru interdictie totala

Analistul Iosif Boda intrevede in adoptarea Statutului Alesilor Locali o "extindere a prevederilor constitutionale, prin care mandatul imperativ este interzis". Boda opineaza ca atat prevederea votata, cat si propunerea respinsa a PNL, PD si UDMR nu reprezinta solutii pentru stoparea fenomenului migratiei politice.

"Singura solutie este interdictia totala de migrare, in sensul propunerii lui Emil Boc, ca alesii locali care isi schimba formatiunea politica sa fie obligati sa-si piarda mandatul", considera Boda, adaugand ca prezenta prevedere "oficializeaza practic starea de fapt din politica romaneasca".