Marea Britanie a dispus revizuirea de urgenta a sistemului de securitate de la Palatul Buckingham, dupa ce un protestatar deghizat in Batman a reusit sa treaca de fortele de ordine si s-a catarat pe fatada palatului, petrecand cinci ore pe un pervaz al resedintei din Londra a reginei Elisabeta a II-a, informeaza Reuters.

Jason Hatch (33 de ani), membru al asociatiei Fathers 4 Justice (Tatii pentru justitie), care militeaza pentru dreptul tatilor divortati sau separati de a le fi incredintati lor copiii, a escaladat cu ajutorul unei scari mobile gardul ce imprejmuieste palatul si apoi s-a catarat circa 10 metri pe fatada cladirii.

Seful Politiei Metropolitane din Londra, Sir John Stevens, a cerut ca pana marti dimineata sa-i fie prezentat un raport referitor la incidentul din ziua precedenta.

"A fost o fisura (in sistemul de securitate) si trebuie sa vedem cum s-a produs", a declarat Stevens, adaugand totusi ca ofiterii de la palat si-au dat imediat seama ca e vorba doar de o persoana in cautare de senzational, altfel Hatch ar fi fost impuscat imediat.

"Sunt sigur ca sistemele de alarma si de supraveghere video instalate in ultimii trei ani au functionat si ca politia a actionat corect in evaluarea amenintarii pe care o reprezenta" Hatch, a declarat ministrul britanic de interne David Blunkett intr-o sedinta tarzie a Camerei Comunelor.

Familia regala nu se afla luni in palat, fiind plecata in vacanta in Scotia, insa incidentul a provocat indignarea expertilor in probleme de securitate, calificand drept "impardonabila" scaparea celor care ar trebui sa asigure securitatea membrilor familiei regale, mail ales in contextul permanentei amenintari a terorismului.