De cateva zile, fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a intrat in „campanie electorala“ pentru presedintia partidului. Aproape zilnic, pe o terasa din centrul Bucurestiului (Jaristea), Valeriu Stoica invita la masa si discutii lideri si vicelideri de filiale liberale.

Pretextul acestor intalniri il constituie castigarea de aderenti pentru fortarea desemnarii de catre PNL a prim-ministrului. In realitate insa, Valeriu Stoica isi cauta aliati pentru a reintra in carti atunci cand se va pune problema succesiunii lui Theodor Stolojan. Din informatiile pe care le detinem, pana ieri, Valeriu Stoica a fost onorat doar de 50% dintre liderii invitati la discutii.

Chiar si mult „trambitata“ impacare cu Dinu Patriciu nu trebuie considerata ca atare 100%. Este vorba doar de o apropiere de conjunctura.

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, recunoaste ca intalnirile lui Stoica au ca finalitate problemele legate de succesiunea sefiei partidului, dar crede ca nu Valeriu Stoica este cel care va candida.

Pentru a preintampina insa „miscari colaterale“ in partid intr-o perioada „cand trebuie sa facem altceva“, marti seara, presedintele PNL, Theodor Stolojan, a schitat planul de succesiune la sefia partidului.

Astfel, in cazul in care Stolojan va castiga batalia pentru Cotroceni, unul dintre vicepresedintii partidului ce va fi desemnat de catre BEx va asigura interimatul conducerii si va pregati Congresul PNL din noiembrie 2005. In cazul in care Stolojan va pierde, el se va ocupa de organizarea congresului, unde, conform unor surse din BEx, nu isi va mai depune candidatura.

In ceea ce priveste scrisoarea filialei PNL Bucuresti prin care se cerea BEx sa depuna toate diligentele pentru ca viitorul premier sa fie unul din randurile liberalilor, marti seara, discutia asupra subiectului in forul de conducere al PNL a fost una pasagera. „In PNL exista pluralitate de opinii si acest lucru nu este ceva rau. Fiecare poate sa-si spuna parerea.

In ceea ce priveste desemnarea premierului, in protocolul Aliantei sunt niste reguli si acestea vor fi respectate, indiferent de parerile din partid“, asa suna declaratia oficiala a lui Eugen Nicolaescu.

Conform unor surse din partid am aflat insa ca ieri s-au trimis in tara, la fiecare filiala, in urma deciziei BEx, circulare prin care liderii locali sunt rugati sa nu se mai ocupe decat de problemele ce vizeaza campania electorala si sa nu se mai ocupe de aspecte „colaterale“ si de cele ce vor viza activitatea partidului decat dupa terminarea alegerilor.

In alta ordine de idei, atat prin mediile liberale si democrate, cat si prin ale observatorilor politici, circula o adiere de zvon care il da aproape sigur pe Traian Basescu drept persoana care va fi desemnata pentru functia de premier.

Conform unor surse din Alianta, chiar toata aceasta tevatura cu dorinta unor liberali de a „impune“ un premier din cadrul PNL nu ar fi decat o „acoperire“ a pregatirii desemnarii lui Basescu.